Yaşam Yürüyüşü devam ediyor: Holokost kurtulanlarının katıldığı son yıl olabilir

Her yıl Auschwitz´ten Birkenau´ya düzenlenen yürüyüş, pandemi dolayısıyla verilen iki yıllık aradan sonra yeniden düzenleniyor, fakat bu büyük ihtimalle bir dönemin sonu...

Dünya
6 Nisan 2022 Çarşamba

Yaşam Yürüyüşü (March of the Living), pandemi sebebiyle verilen iki yıllık aradan sonra her zamanki düzenine geri dönüyor, fakat bu Holokost kurtulanlarının etkinliğe son defa katıldıkları yıl olabilir.

Bu yıl Yaşam Yürüyüşü, İsrail Ulusal Holokost Anma Günü olan 28 Nisan'da Polonya'da gerçekleşecek ve sadece sekiz Holokost kurtulanı katılacak. En son 2019 yılında yüz yüze düzenlenen Yaşam Yürüyüşü'ne yetmiş kurtulan katılmıştı.

Yaşam Yürüyüşü Başkanı Phyllis Greenberg Heideman ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Shmuel Rosenman birlikte yaptıkları açıklamada, "Geçtiğimiz yıllarda tüm dünya birçok Holokost kurtulanını kaybetti. Bu neredeyse Holokost kurtulanlarının yanında yürümek için son fırsat. Ukrayna'da devam eden korkunç savaşa rağmen, onların anısına bu görevi devam ettirmek bizim sorumluluğumuz" ifadelerinde bulundular.

Kurtulanların son defa katılacak olmalarının yüksek ihtimalinden dolayı, bu yılki yürüyüşün teması meşaleyi artık Holokost anma ve eğitiminden sorumlu olacak olan gelecek nesillere devretmek olacak.

Holokost kurtulanı Tamar Zisserman'ın torunu Eitan Neishlos “Şimdiden sonra onların anılarını koruyacak ve biz 'hiçbir zamanın gerçekten hiçbir zaman demek olduğunu' unutturmayacağız. Bu görev bir yük değil, bir ayrıcalıktır” dedi. Tamar Zisserman, Letonya'nın ölüm çukurlarından Hristiyan bir aile sayesinde kurtulmuş ve bu aile daha sonra 'Uluslararası Dürüst' unvanı ile onurlandırılmıştı.

Eva Kugler, Almanya'nın Halle şehrinde doğmuş, çocukken Nazilerin güçlenmelerine tanık olmuştu. Kugler savaştan kurtulabilmesine rağmen ailesinin birçok üyesi Holokost’ta katledildi. Şimdi İngiltere'de yaşayan Kugler son on yıldır Yaşam Yürüyüşü'ne katılıyor.

Kugler, "Biz kurtulanlar gittikçe yok olan bir nesil haline geliyoruz. Bu, benden çok sizi endişelendirmeli çünkü Yahudi nefreti ve Holokost inkârı hala mevcut. Eğer Holokost'un anısına, onun işkencesini çekenler hikayelerini anlatmak için hala buradayken bu şekilde davranılıyorsa -diğer bir deyişle suiistimal ediliyorsa... o zaman kurtulanlar uzak bir anı olduklarında daha ne kadar kötü olacak?" dedi.

Bu yıl, komşu Ukrayna'da devam eden savaştan dolayı organizatörlerin etkinliğin çapını, on binlerce katılımcının bulunduğu diğer yıllara oranla, belirgin bir şekilde azaltmış olmalarına rağmen, çoğu Avrupa ve İsrail'den olmak üzere 2.000'den fazla kişinin yürüyüşe katılması bekleniyor.

Rosenman, “Yaşam Yürüyüşü, Ukrayna'dan gelen ağır savaş haberlerine karşı kayıtsız kalmayacak; Holokost Anma Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikler arasında Ukrayna'daki savaş konusu da yer alacak” dedi.

Her sene Auschwitz'ten Birkenau'ya düzenlenen 3,2 kilometrelik yürüyüş, krematoryumunun kalıntılarının bulunduğu yerde yapılacak geleneksel törenle sona erecek. Yaşam Yürüyüşü'ne, sekiz Holokost kurtulanının yanında Kudüs Belediye Başkanı Moshe Lion, İsrail eski Hahambaşısı Yisrael Meir Lau, İsrail Ordusu Kantoru Shai Abramson ve İsrailli şarkıcı Harel Skaat da katılacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün