Film müzesi, Hollywood´un Yahudi tarihini vurgulayacak yeni bir sergi ekleyecek

Hollywood tarihi üzerine açılan bir müze, Yahudilerin ihmal edildiğine dair aldığı eleştirilerin ardından Yahudilerin katkılarına adanmış kalıcı bir sergi açma kararı aldı.

Dünya
6 Nisan 2022 Çarşamba

Yahudiler, gerek perdedeki betimlemelerde, gerek rol verilen oyuncularda, gerekse film endüstrisini oluşturan tarihi rollerinin kabul edilmesinde; son aylarda Hollywood gündeminin dışında bırakıldıklarına dair izlenimlerini dile getiriyor.

Geçen sonbaharda Los Angeles'ta açılan Academy Museum of Motion Pictures’ın, Yahudilere odaklanan yeni kalıcı sergisinin duyurusu, ancak akademinin Hollywood'un önde gelen Yahudi kurucularını başlangıçta kenara ittiğini veya görmezden geldiğini kabul etmesinden sonra geldi.

Haim Saban gibi müzenin önde gelen bağışçıları da dahil olmak üzere, açılışa gelen Yahudi ziyaretçiler, endüstrinin tarihsel anlatısında Yahudi hikayelerinin göz ardı edildiğine dair endişelerini açıkça dile getirmişti.

Müzenin hikaye anlatımında Louis B. Mayer ve Warner Kardeşler gibi Yahudi stüdyo şefleri; Billy Wilder ve Ernst Lubitsch gibi önde gelen yönetmenler; Hedy Lamarr gibi yıldız oyuncular ve Herman Mankiewicz gibi senaristler ya hiç ya da çok az yer alıyor.

‘Kendine Ait Bir İmparatorluk’ adlı kitabıyla Hollywood'un yaratılmasındaki Yahudi rolünü araştıran Neal Gabler gibi dönemin tarihçilerine göre, bu figürler, her ne kadar Yahudiliklerini halktan neredeyse gizlemiş olsalar da Hollywood'un ilk yıllarını şekillendirdi.  

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün