ABD´li ve İsrailli bilim insanları şimdiye kadar görülen en eski yıldızı keşfetti

Amerikalı ve İsrailli bilim insanları, Hubble uzay teleskopundan ´Earendel´ ismindeki şimdiye kadar görülen en eski yıldız sistemini görüntülemeyi başardılar.

Dünya
31 Mart 2022 Perşembe

NASA, ‘sabah yıldızı’ veya ‘yükselen ışık’ anlamında ‘Earendel’ olarak isimlendirilen 28 milyar ışık yılı mesafedeki en uzak yıldızın görüntülenmesini ‘rekor kırıldı’ şeklinde yorumladı.

Nature Dergisinde yayınlanan araştırma makalesinde Büyük Patlama’nın gerçekleşmesinden sadece 900 milyon yıl sonra bugün göründüğü şeklini aldığı tahmin edilen Earendel’in Güneş ve Dünya’dan 8,2 milyar yıl daha yaşlı olduğu ifade edildi. Dünya üzerinde var olan ilk hayvan formlarından ise 12,1 milyar yıl daha yaşlı olduğu kaydedildi.

Earendel’in şimdiye kadar bilinen antik yıldız standartları arasında öne çıktığı ifade edildi. Earendel’in, bu keşfe kadar bilinen en yaşlı yıldız olan 9,4 milyar yıl yaşındaki Icarus’tan 3 milyar yıl daha eski olduğu belirtildi.

Ben-Gurion Üniversitesi'nden Prof. Adi Zitrin The Times of Israel'e vediği demeçte heyecanlı ve şaşkın olduğunu belirtti. Başarılı olduklarını çünkü sistemdeki yıldızların kelimenin tam anlamıyla hizalı olduğunu ifade etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün