Uluslararası Ladino Günü´ne büyük ilgi

Geleneksel Uluslararası Ladino Günü bu sene de pandemi nedeniyle, 20 Mart Pazar günü çevrimiçi gerçekleşti. Etkinliğe Zoom üzerinden ve Facebook´tan dünyanın birçok köşesinden yoğun bir katılım gözlemlendi.

Toplum
23 Mart 2022 Çarşamba

Uluslararası Ladino Günü, birkaç ay önce genç yaşta aramızdan ayrılan ve Ladino lisanını yaşatmak ve canlandırmak için büyük çaba harcayan Henri Çiprut anısına düzenlendi.

Etkinlik 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya ve Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Koordinatörü, Şalom yazarı ve El Amaneser eki editörü Karen Gerson Şarhon’un açılış konuşması ve Henri Çiprut’u anma konuşmaları ile başladı. Çiprut’un bu lisana verdiği emek ve çalışmaları videolar eşliğinde katılımcılarla paylaşıldı. Ardından Seyfi İşman ‘Sinemada Yahudi Mizahı’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Oldukça ilgi çeken sunumdan sonra Karen Gerson Şarhon’un tercümesini, Güler Orgun’un düzeltmelerini yaptığı ‘La İzla Preta’ adlı Ladino Tintin çizgi romanının tanıtımına geçildi.

Yine yakın zamanda hayatını kaybeden Türk Sefarad müziğinin tekrar canlanmasına vesile olan değerli müzisyen, besteci ve Los Paşaros Sefaradis grubu kurucularından Selim Hubeş anıldı.

Anna Eskenazi, Süzet Herman ve Şeli Gaon’un başlarından geçen hiciv dolu anılarını her zamanki sempatik tavırlarıyla anlatmalarının ardından sırasıyla Hahambaşı Rav İshak Haleva, Ankara’nın İspanya Büyükelçisi Javier Hergueta ve İstanbul’un İspanya Başkonsolosu D. Alvaro De La Riva Guzman birer konuşma yaptılar. Araştırmacı Kenan Cruz Çilli’nin sunumu ile devam eden etkinliği Barcelona’daki Colectivat projesi takip etti.

Forti Barokas’ın yazdığı ve Ferit Koen’in yönettiği Rekuerdos adlı dans ve müzik dolu bir piyesle etkinlik sona erdi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün