GKD Edirne´de kökleri ile buluştu

Toplum
23 Mart 2022 Çarşamba

Rana Halet

20 Mart Pazar, sabahın erken saatlerinde hem Edirne Sinagogunun çevresinde, hem de Göztepe Kültür Derneği önünde, tatlı bir heyecan vardı. Yıllardır yapılan renkli, yoğun katılımlı, bol neşeli Purim kutlamalarına bu kez Edirne ev sahipliği yapacaktı. GKD haftalar öncesinden başlamıştı hazırlıklara. Edirne’de ise farklı bir telaş vardı. Yoğun kara rağmen yıllar sonra tekrar, kalabalık bir katılımla Purim yaşanacaktı.

Dernek yöneticileri ve etkinliğe katılanlar sabahın erken saatlerinden itibaren hazırdı. Bu arada tüm COVID tedbirleri güncel olarak hafifletilse de GKD için hala birinci koşuldu. Hes kodları, aralıklı oturma düzeni, maskeler ihmal edilmedi.

Beş otobüs sabahın erken saatlerinde yola çıktı. Yolculuk sırasında ikramlar hazır, sohbet koyu idi. Büyük bir heyecan yaşayan katılımcılar, uzun bir aradan sonra yeniden birlikte olmaktan duydukları mutluluğu paylaştı.

Edirne’de ilk durak Edirne Sinagogu Kültür Merkezi oldu. GKD gençlerinin hazırladığı dans gösterisiyle keyifli vakit geçiren davetliler İnez Romano’nun lezzetli öğlen yemeklerini paylaştı. GKD dostları başlarda şarkılara sadece eşlik ederken sonlara doğru, coşkuyu içlerinde hissetmiş olacaklar ki, gençlerin danslarına sahnede eşlik etti.

Minha duasının saati yaklaştıkça davetliler sinagogda yerlerini aldı. Rav İsak Peres eşliğinde yapılan duanın ardından program Lara Halet ve Lior Sarfetti'nin sunumuyla devam etti. Gençler değerli başkanlara, saygıdeğer ravlara ve desteğini her zaman hissettikleri GKD dostlarına teşekkür etti; yıllar sonra Büyük Edirne Sinagogunda bir Purim kutlaması yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. GKD Başkanı Doğan Yıldız ise konuşmasında bayramın özelliklerinden bahsetti ve “Purim’de insanlar birbirlerine hediyeler verir, sizler de bizim için hediyesiniz” diyerek sözlerine devam etti. Etkinliğin oluşmasındaki katkılarından dolayı Silvyo Ovadya, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a destekleri için plaket sundu.

Başkan Gürkan, “Sizler buraların ilk sahibisiniz, burası sizin eviniz” sözleriyle başladığı konuşmasında, yıllar sonra bu sinagogda bir Purim etkinliği organize eden Göztepe Kültür Derneğine ve değerli ekibine teşekkür ederek, bu tür organizasyonların devam etmesini diledi.

Purim programı tiyatro ekibinin mini skeciyle devam etti. Ekibin iki duayen ismi Pepo Salerno ve Raşel Özübahar, Çiçek Menda’nın kaleme aldığı, Betsy Bahar ve Leon Menda’nın yönettiği oyunda her zamanki doğal halleriyle dinleyicileri kahkahaya boğdular. Program Cenk Rofe’nin muhteşem sesi ve Yusuf Sağlamlar’ın tek kişilik dev orkestrasının ezgileriyle devam etti.

Etkinlik sırasında Aydemir Ay ve Dr. Yılmaz Seçim tarafından üç dilde hazırlanan ‘Edirne Yahudi Yemekleri’ kitabının tanıtımı da yapıldı.

Hediye dağıtımı ile son bulan programda sıra Edirne sokaklarını arşınlamaya geldi. Serbest zamanlarını Edirne sokaklarında geçiren katılımcılar, nostaljik kentin renklerini, tatlarını tekrar tekrar hatırladı. Dönüş yolunda tatlı bir yorgunlukla etkinliği organize edenlere teşekkür ettiler.

Edirne’ye gelmeyenler ise tüm faaliyeti zoom üzerinden takip ederek kendilerini Edirne Büyük Sinagogundaki bu duygusal organizasyonun bir parçası olarak hissettiler. Her anı ile tarihe tanıklık eden bu programı izlemediyseniz facebook GKD Etkinlikleri sayfamızdan izleyebilirsiniz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün