İsrail, Mısır ve BAE liderleri arasında üçlü zirve

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, pazartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid bin Sultan en-Nehyan ile görüşmek üzere Şarm el-Şeyh´e sürpriz bir ziyarette bulundu.

Dünya
22 Mart 2022 Salı

Diplomatik bir kaynak, üçlü zirvenin ortak güvenlik ve ekonomik çıkarları ile ilgili toplandığını belirtti.

Zirvede BAE ve İsrail, ABD'nin İran'ın İslam Devrim Muhafızları'nı (IRGC) yabancı terör örgütleri listesinden çıkarmasını onaylamadıklarını açıkladı. Abu Dabi'deki bir kaynak, BAE'deki bazı yetkililerin IRGC ile ilgili alınan karara karşı şoka uğradığını belirtti. Kaynak, BAE'nin savunma konularında Biden yönetimiyle çalışmasının zor olduğunu ve ülkeler arası ilişkilerin kötüleştiğini ifade etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid Başbakan Bennett ile cuma günü yaptıkları ortak açıklamada, Amerikalılara zarar vermeme sözü karşılığında Devrim Muhafızları'nın adının listeden kaldırılacağına inanmakta güçlük çektiklerini ifade eden bir bildiri yayınlamışlardı.

Haaretz Gazetesinin haberine göre, İsrail, BAE ve Suudi Arabistan'ı dünyanın Rusya petrolüne olan bağımlılığını azaltmak için petrol üretimini artırmaya ikna etmekle ilgilendiğini açıkladı. 

İsrailli yetkililer böyle bir adımın önemli olacağını belirtse de, iki Arap ülkesi kısa süre önce üretimi artırma konusunda isteksiz olduklarını açıkça dile getirmişti.

Haaretz’in haberine göre İsrail ayrıca Mısır'a alternatif buğday kaynakları bulma konusunda yardım etmek istiyor. Mısır, Ukrayna işgalinden önce Ukrayna ve Rusya'dan gelen buğdaya bağımlıydı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün