Antalya Diplomasi Forumu´nda ´ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele´ tartışıldı

Antalya Diplomasi Forumu´nda ırkçılıkla mücadele konulu panel düzenlendi. Panele katılan Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh, ´´Irkçılıkla mücadelede başarısız olduk. Ama başarısız olduğumuzu kabul etmiyoruz. Asıl sorun bu´´ dedi.

Toplum
15 Mart 2022 Salı

Panelde konuşan Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh, antisemitizmin de 4 bin yıllık bir salgın olduğunu ve bir virüs gibi bütün dünyaya yayılan bir algı olduğunu ifade etti.

Irkçılık ve ayrımcılık konu başlığı hakkında ne konuşabileceğini araştırmak için Google'da arama yaptığını kaydeden İbrahimzadeh, Google'a İngilizce ırkçılık yazdığında 440 milyon sonuç çıktığını, ayrımcılık yazdığında 393 milyon sonuç çıktığını, ırkçılıkla mücadelede yazdığında ise 173 milyon sonuç çıktığını kaydetti.

İbrahimzadeh, "Yani kısacası biz kesinlikle ırkçılıkla mücadelede başarısız olduk. Ama başarısız olduğumuzu kabul etmiyoruz. Asıl sorun bu." dedi.

İnsanlığın, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşları gibi birçok kurum oluşturmasına ve büyük yatırımlar yapmasına rağmen ırkçılıkla mücadelede başarısız olduğunu dile getiren İbrahimzadeh, şunları kaydetti:

"Ayrımcılığa uğrayan insanlara ne olur? Bu insanlar ayrımcılığın kaynağına dönüşüyor. Bu bizim sadece ayrımcılığa uğrayan insanlara yaptığımız bir kötülük değil aynı zamanda kendimize ve çocuklarımıza da yaptığımız bir kötülük. Ya bu şekilde devam edeceğiz ya da bu sorunu ciddiye alıp ona göre önlemler alacığız. Başarısız olduğumuzu kabul etmeliyiz. Ve neden başarısız olduğumuzun sebeplerini bulmalıyız. Öyle kanunlar yaratmalıyız ki bu kanunlar ayrımcılığa maruz bıraktıkları insanları koruyan kanunlar olmalı. Sadece ulusal değil uluslararası alanda da bu şekilde olmalı."

Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı'nın Özel Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Paçacı, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadelenin aynı ve el ele olduğunu ve bu mücadelede, uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Paçacı, "Antisemitizmi, Müslüman ve Hristiyan karşıtlığını birbirinden ayıramayız. Hepsi bir bütün olarak geliyor karşımıza. Bu sorunu temel insan haklarına dayalı kapsayıcı bir bakış açısıyla çözebiliriz. Bu noktada eğitim ve özellikle ayrımcılığa karşı hoşgörünün eğitimi asıl göz önünde bulundurmamız gereken husus’’ dedi.

Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara da Afrikalılar olarak ırkçılık ve ayrımcılıkla en fazla mağdur edilen taraf olduklarını kaydederek, "Önce esaret ve kölelik sonra koloniyalizm geldi" dedi.

Batı eğitimi alan Afrikalıların ya İngiliz ya da Fransız eğitim sisteminde girdiğini ve bu durumun bölünme ve ayrışma fikirlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu anlatan Tangara, "Hiç kimse ırkçı doğmaz. Koşullar ırkçılığı yaratır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün