Herzog Neve Şalom Sinagogu´nda Türk Yahudileriyle bir araya geldi

Türk Yahudi Toplumu konuk devlet başkanı Herzog adına Neve Şalom Sinagogu´nda tören düzenledi.

Toplum
10 Mart 2022 Perşembe

Hahambaşı Rav Isak Haleva, Neve Şalom Sinagogu'nda Herzog'a 'hoşgeldiniz' konuşması yaptı. Sonrasında haftanın peraşası Vayikra’dan pasajlar okundu.

Herzog Neve Şalom’da yapılan törende bir konuşma gerçekleştirdi.

Herzog yaptığı konuşmada, ‘‘Yahudi Cemaatinden kardeşlerim, eşim Michal ve ben sizinle tanıştığımız için mutluyuz. Uzun zamandır arkadaşını görmeyen birini gördüğümüzde söylendiği gibi kutsamayı okumak istiyoruz. Bu zamana bizlere yaşatarak eriştiren, ulaştıran evrenin hâkimi Tanrı mübarektir. Bu özel günde sizlerle birlikte Ukrayna Yahudi Cemaati’ndeki kardeşlerimiz için dua etmek ve Yaradan’ın onları her türlü sıkıntı ve dertten kurtarması için dua etmek istiyorum. Bundan 30 sene önce İsrail Devleti’nin 6. Devlet Başkanı merhum Hayim Herzog ve annem merhume Ora, İspanya’dan kovuluşun ve Osmanlı topraklarına gelişin 500. yılı dolayısı ile Türkiye Musevi Cemaati’nin merkezinde olduğu çok özel bir ziyaret için buraya gelmişlerdi. Babam ailemizden Türkiye’ye gelen ilk kişi değildi. 1944 yılında Nazilerin Avrupa Yahudilerini yok etme planları yürürlükte iken, büyük babam İsrail eski Hahambaşısı merhum Yitshak Isaac Herzog Allevi ile amcam Yaakov, Avrupa Yahudilerini kurtarmak için özel bir görevle buraya gelmişlerdi. Hem babam hem de büyük babam buradaki ziyaretlerinden söz ederken İspanya’dan sürgün edilenler ve daha önce burada bulunan Türk Yahudileri kendilerini Türk toplumuna entegre ederek, Yahudi halkının tarihinin yazılmasında büyük rol aldılar. Sultan Aruh’un yazarı Rabi Yosef Karo, Donna Garacia Nassi, Rabi Şlomo Alkabets, Sultan Süleyman’ın doktoru da olan Moşe Amon liderlerin, şairlerin, bilgelerin, ticaret adamlarının yer aldığı uzun bir liste, bu topraklarda Yahudi tarihi geçmişinin bir parçasını oluşturdu.

İzninizle İzmir’in en büyük bilgelerinden Rabi Hayim Palaçi’nin ‘Kol Yisrael yeş laem helek laolam aba – gelecek dünyada her İsrail’in yeri vardır’ Mişna cümlesine ilişkin olağanüstü sözlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Rabi Palaçi, ‘Yisrael toplumu birbirinden sorumludur ve mitsva yaparken birbirinin garantörü gibidir. Birimiz bir mitsva yaptığımızda hepimiz mitsva yapmaktayız’ demiştir.

Evet kardeşlerim. Kader ortaklığında tüm İsrail, karşılıklı sorumluluk bağıyla bağlıdır ve siz, Türkiye’deki Yahudi cemaatinin üyeleri, bunun için bir örnek ve rol model oluşturmaktasınız. Sizler gelenek, topluluk ve tüm zorluklarla yüzleşmek adına karşılıklı garantinin simgesisiniz. Kardeşlerim, burada Neve Şalom Sinagogunda ciddi bir terör saldırısını deneyimlediniz. Ne yazık ki dünyada Yahudi okulları, sinagogları, marketleri, işletmeleri, nefret edenlerin hedefindeydiler ve hala öyleler. Türkiye Yahudilerinin güvenliği ve özgürlüğü için yetkililerin taahhütlerini memnuniyetle karşılamaktayım.

Dün Ankara’da tarihi bir ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. Güzel, açık ve dürüst bir görüşme yaptık. Toplantımızda ona İsrail-Türkiye ilişkilerinin benim için ne kadar önemli olduğunu söyledim. Kendisine bizlerin yani Ortadoğu’daki dinlerin mensuplarının barış içinde yaşayabileceğimizi ve yaşamamız gerektiğini anlattım. Benimle aynı fikirde olduğunu ondan duyduğuma sevindim. Bölgesel istikrarın özellikle önemli olduğu konusunda o da öyle düşünüyor. Tüm haklar ve dinler arasında bizi birleştiren şeyin güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Tam olarak savaş günlerinde ve Ukrayna’daki korkunç trajedi yaşanırken Avraam’ın çocuklarının mirasını izlememiz gerektiğini ikimizde sanırım ki anlayabildik. Nefret ve ırkçılık antisemitizm ve karşıdakine nefrete karşı tavizsiz bir mücadele ancak saygı, hoşgörü ve dostluk mesajlarıyla mümkün olabilir.

Sevgili dostlarım, dünyamızın daha fazla barışa ihtiyacı var. Daha fazla ‘Neve Şalom - Barış Vahası’, daha az savaşa, trajediye ve mücadeleye…

Dualarda söylendiği gibi: Yücelerde barışı yaratan bizler İsrail halkı ve bütün dünya için barışı yaratacaktır. Amen’’ ifadelerini kullandı.

Herzog’un ardından Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh de konuşma yaptı.

Tören sonlanırken Türk Yahudi Toplumu tarafından Herzog’a 3 hediye verildi.

  • Osmanlı’da bir dönem gündeme gelen kan iftirasının doğru olmadığını belirten Padişah Abdülaziz imzalı ve çerçeveli ferman.
  • Yazılarını Naim Güleryüz’ün yazdığı ve fotoğraflarını İzzet Keribar’in çektiği Türkiye Sinagogları kitabı.
  • Herzog’un babası, İsrail 6. Devlet Başkanı Hayim Herzog’un Türkiye ziyaretinin haber edildiği, 20 Temmuz 1992 tarihli Şalom Gazetesi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün