İsrail Yüksek Mahkemesinden elektrik borcunu ödeyemeyenlere müjde

İsrail Yüksek Adalet Divanı perşembe günü verdiği kararla, ödeme yapmadıkları için elektriklerinin kesilmesiyle tehdit edilen tüketicilerin, mali veya sağlık sorunları yaşadıklarını gösterdikleri takdirde elektrik kullanımına devam edebileceklerini açıkladı.

Dünya
17 Şubat 2022 Perşembe

Mahkeme, tüketicilerin ücretsiz elektrik enerjisine mutlak bir hakkı olmamasına rağmen, “Elektrik, yoksun bırakılması takdirde, asgari düzeyde yaşama hakkına zarar veren temel bir ihtiyaçtır” açıklamasını yaptı. Mahkeme, İsrail Elektrik Kamu Kurumunun vatandaşların elektriklerini kesmeden önce bir duruşma yapılması gerektiğini belirtti.

Karar, İsrail'deki Sivil Haklar Derneği ve İsrail Sosyal Hizmet Uzmanları Birliği tarafından Elektrik Kamu Kurumu, İsrail Elektrik Şirketi ve Enerji Bakanı Karine Elharrar'a karşı açılan davaya yanıt olarak geldi. Ödeme gecikmeleri nedeniyle elektriği kesilen yoksul aileler adına dava açıldı.

Dernekler hükümetten tüketicilerin eski borçlarını durdurmasını istedi. Tüketiciler, devam eden elektrik faturalarını ödemek yerine eski borçlarını kapatmaya çalışıyor.

Elektrik Kamu Kurumu ve aleyhinde dava açılan diğer kurumlar, İsrail'de korkunç bir yoksulluk içinde olan önemli sayıda tüketici olduğuna dair hiçbir kanıt sunulmadığını iddia etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün