Letonya, Holokost´ta el konulan mülklerinin iadesi için yasa çıkarttı

Dünya
16 Şubat 2022 Çarşamba

Letonya Parlamentosu geçtiğimiz hafta çıkardığı yasa ile Holokost´tan beri devlet idaresinde bulunan Yahudilere ait mülkleri ülkenin Yahudi cemaatine iade etti.

Letonya’daki Yahudi halkı II. Dünya Savaşı başlamadan önce, ülkedeki bazı okullara, yetimhanelere, kültürel kurumlara, hastanelere ve diğer bazı mülklere sahipti. Ancak, Nazi işgali sırasında Letonya'da yaklaşık 75 bin Yahudi öldürüldü ve mülkler Letonya yönetimine kaldı.

Mülk sahibi kurumların birçoğunun artık olmaması ve mirasçıların bulunamaması nedeniyle özel mülkiyetlerin değerinin belirlenmesinde sıkıntı yaşandığı belirtildi. Ancak hükümet, 2018 sonundaki gayrimenkul değerine dayanarak mülklerin değerinin 47 milyon Euro'yu aştığını hesapladı.

New York Times'ın haberine göre, yasayı sunan Letonya Parlamentosu Bütçe Komitesi Başkanı Martiņs Bondars, “Bu yasa ahlaki bir yükümlülüktü. Sadece geçmişiyle başa çıkabilen bir ülkenin geleceği vardır" dedi.

İade işlemlerinin 2023'te başlayıp 2032'nin sonunda biteceği açıklandı. Ancak iadelerin doğrudan bireylere değil, Letonya dışındaki Holokost Kurtulanlarına yardım için ve Letonya'da din, kültür, bilim, hayırseverlik, eğitim, spor, Letonya'nın tarihi mirasının restorasyonu ve korunması ile ilgili etkinlikler için kullanılacağı ifade edildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün