İranlı casusların İsrailli iş insanına suikastı MİT tarafından engellendi

İran, nükleer programının mimarı Muhsin Fahrizade´nin öldürülmesine misilleme yapmak için Türk vatandaşı da olan İsrailli iş insanı Yair Geller´i hedefine koymuştu. İran´ın 9 kişilik casus ekibi MİT´in operasyonu ile engellendi.

Dünya
11 Şubat 2022 Cuma

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, İran İstihbarat Servisi'nin 9 kişilik suikast ekibi, İstanbul'da yaşayan ve havacılık teknolojisinde uzmanlaşmış, CNC mühendislik şirketinin sahibi, İsrailli-Türk iş insanı Yair Geller'i öldürmek için gönderilmişti.

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) İranlı casusları takip ederken olası suikast ile ilgili bilgileri Mossad ile paylaştı. İran’ın Geller hakkında yaşadığı yer ve işyeriyle ilgili bilgileri toplayıp, sonrasında eylemi gerçekleştirmeyi planladığı saptandı. Bu planın da dikkat çekmemek ve yakalanmamak için birkaç Türk vatandaşı kullanılarak yapıldığı belirlendi.

Ekip, Geller'i evinde ve işyerinde adım adım izlerken MİT de onları takibe aldı. Geller güvenli eve alındı ve suikast ekibi çökertildi.

İranlı casus ekibinin liderliğini, İran'da bulunan İstihbaratçı Yasin Taheremamkendi'nin (53) yaptığı, İranlı Saleh Moshtagh Bighouz'un (44) ise ekibin Türkiye yöneticiliğini üstlendiği tespit edildi. Bighouz'un da aralarında bulunduğu 8 şüpheli, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MİT ve Mossad Ankara'da gerçekleştirdiği üst düzey katılımlı gizli toplantıda, Yair Geller'e yönelik suikastın 13 yıldır gerilimli olan, ancak son dönemlerde tekrar geliştirilmeye başlanan İsrail-Türkiye ilişkilerini yıpratmak ve Muhsin Fahrizade'nin intikamını almak için planlandığı değerlendirildi.

 Kaynak: Sabah

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün