Balenin Çınarı Lili Barokas´ın hayatı kitaplaştı

Cumhuriyet´in en eski bale hocalarından, kısa bir süre önce mesleğinde jübile yapmasına rağmen hayat tutkusunu, yaşam disiplinini hiç kaybetmemiş Lili Barokas, adına yapılan iki eserle onurlandırıldı.

Toplum
22 Aralık 2021 Çarşamba

Barokas’ın baleyle geçen, başarılarla dolu hayatının ilham veren hikâyesinin Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti tarafından kaleme alındığı ‘Balenin Çınarı Madam Lili Barokas’ın Hayatı’ kitabının imza töreni ve fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun yaptığı ‘Sevgili Lili’ belgeselinin gösterimi 19 Aralık Pazar günü gerçekleşti.

Bir bale efsanesi, 88 yaşındaki Lili Barokas’ı bu mutlu gününde sevenleri ve eski öğrencileri yalnız bırakmadı.

Torun Center Cinetek Sinemaları girişinde yapılan etkinlik, imza töreni ile başladı. Daha sonra sözü alan Meri İstiroti, Lili Barokas’ın öğrencisi olarak başladığı bale yolculuğunun 16 yıl sürdüğüne değindi; bu yolculukta kişiliğini ve hayatını şekillendiren öğretiler kazandığını belirtti.

İstiroti, ileri yaşlarda nasıl kaliteli yaşanır, yüz yaşa kadar sağlıklı, enerjik ve en önemlisi hayat tutkusunu kaybetmeden nasıl kalınır gibi soruların cevabını ararken, 77 yıl boyunca bu sanatı meslek olarak icra eden bale hocası Madam Lili’den esinlendi ve hayatını kaleme aldı.

Sadece kitabı yazarken değil, hayatında da Madam Lili’den ilham aldığını söyleyen Meri İstiroti kitabın yolcuğunu şöyle paylaştı: “İki nedenle bu kitabı yazmak istedim. 40’lı, 50’li yaşlara geldiğiniz zaman kendimizi, bizi biz yapan değerleri daha iyi anlamaya başlıyoruz. Ben 50’li yaşlarda balenin ve Madam Lili’nin bana kattıklarını daha iyi anladım. Öz disiplin, şartlar ne olursa olsun çalışmaya devam etme gücü ve şartlar ne olursa olsan bakımlı olma duygusu hep o yıllardan kaldı. Bale hayatıma yön verdi de diyebiliriz. Bu yaz Madam Lili ile tatilde karşılaştık. Animasyonlarda, danslarda, her türlü etkinlikte gençlere taş çıkarıyordu. Bir anda kafamda şimşekler çaktı. Hiç bitmeyen enerjisi bana ilham verdi.”

İstiroti’den sonra söz alan Lili Barokas’ın bu tören sayesinde baleye ikinci kere veda ettiğini ve bugüne kadar yaşadığı mutlu günlerini, anılarını paylaşmasıyla devam eden etkinlikte en kıdemli bale öğrencilerinden Şalom Dergi Yayın Yönetmeni Nana Tarablus da kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinlik, yönetmenliğini ve kurgusunu şair, yazar ve fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun yaptığı ‘Sevgili Lili’ belgeselinin gösterimi ile sona erdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün