İsrail´de 11 yaşındaki kız 2000 yıllık gümüş sikke buldu

11 yaşındaki Liel Krutokop, ailesiyle Kudüs yakınlarındaki bir arkeolojik alana yaptığı gezi sırasında 2000 yıllık sikke buldu.

Dünya
23 Kasım 2021 Salı

Milattan sonra 70 civarında Yahudilerin Romalılara karşı isyanı sırasında basıldığı düşünülen 14 gram ağırlığındaki sikke, İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA) tarafından Kudüs’teki ‘Hac Yolu’ üzerinde yürütülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarıldı.

IAA’nın madeni paralar sorumlusu Dr. Robert Kool, ‘‘Bu nadir bir para, çünkü arkeolojik kazılarda bugüne kadar keşfedilen binlerce madeni paradan sadece 30 kadarı Büyük İsyan döneminden kalma’’ dedi.

Krutokop, "Kirli kovada bir taş gördüm. İlk başta ne olduğunu bilmiyordum ama diğer tüm taşlardan farklı görünüyordu. Babam onu bir arkeoloğa gösterdi. Arkeolog taşa bakınca temizlenmesi gereken bir gümüş sikke olduğunu söyledi. Çok heyecanlıydım" dedi.

Arkeologlar, gümüş sikkenin İkinci Bet Amikdaş’ta tutulan gümüş rezervden çıkarıldığına ve muhtemelen Bet Amikdaş’ın yıkılmasından kısa bir süre önce hahamlardan biri tarafından basıldığına inanıyorlar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün