İsrail ve Hamas esir değişimi konusunda anlaştı

Londra merkezli Rai al-Youm haber sitesinin hafta sonunda bildirdiğine göre, İsrail ve Hamas esir takasını da içeren uzun vadeli bir ateşkes anlaşmasına her zamankinden daha yakın.

Dünya
27 Ekim 2021 Çarşamba

Mısırlı kaynaklara atıfta bulunulan haberde, "birkaç hafta içinde açıklanabilecek mahkum takas anlaşmasıyla ilgili birçok konuda mutabık kalındığı" belirtildi.

Bu gelişmenin, Hamas ve İsrail arasındaki anlaşmanın ana hatlarına uyan resmi ve açık garantileri içerdiği söyleniyor.

Kahire, anlaşmanın yüzde 70'inden fazlasını tamamlandığını, geri kalan kısmının zaman, yer, garantiler ve diğer lojistik konularla ilgili ayrıntılarla ilgili olduğunu belirtildi.

Hamas, İsrail askeri Oron Shaul’u ve 2014 yazında Gazze’ye düzenlenen operasyon sırasında öldürülen Hadar Goldin’in naaşını elinde tutuyor.

Terör örgütü ayrıca, 2014 ve 2015 yıllarında isteyerek Gazze'ye geçen ve Hamas militanları tarafından yakalanan Etiyopyalı İsrailli Avera Mengistu ve Bedevi İsrailli Hişam el-Sayed'i de esir olarak tutuyor.

‏Geçen hafta Hamas, mahkum takası anlaşması meselesinin öncelikli konu olmaya devam ettiğini ve tüm üyelerinin İsrail hapishanelerinden serbest bırakılıncaya kadar mücadele edeceklerini belirtmişti.

Batı Şeria'daki üst düzey bir Hamas yetkilisi Hassan Yousef, grubun askeri kanadına atıfta bulunarak Rai al-Youm'a verdiği demeçte, önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

Dört İsraillinin iadesi karşılığında Hamas, 2011 yılında İsrail ile yapılan esir takası kapsamında serbest bırakılan ancak daha sonra yeniden tutuklanan tüm mahkumların serbest bırakılmasını talep etti. Ayrıca tüm kadın ve reşit olmayanların yanı sıra sağlık durumu kötü olan tutukluların da serbest bırakılmasını şart koşuldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün