Jeff Bezos´un şirketi NASA´ya dava açtı

ABD´li milyarder iş insanı Jeff Bezos´un uzay firması Blue Origin, Elon Musk´ın SpaceX şirketine 2,9 milyar dolarlık Ay´a iniş sözleşmesi verme kararı nedeniyle NASA´ya dava açtı.

Dünya
17 Ağustos 2021 Salı

Blue Origin, anlaşmayla ilgili temel sorunlar olduğunu belirtti ve anlaşmayı haksız bulduğunu kaydetti. Blue Origin ve NASA arasındaki anlaşmazlık, NASA'nın nisan ayında finansman açığı nedeniyle anlaşmayı beklendiği gibi iki şirkete değil bir şirkete verme kararından kaynaklanıyor.

Blue Origin dava dilekçesinde, astronotları 2024'te Ay'ın yüzeyine taşıyacak olan iniş sistemini inşa etmek için iki şirketin gerekli olduğuna inanıyor. Blue Origin ayrıca NASA'yı ihale sürecinde teklifleri kanunsuz ve kural dışı biçimde değerlendirmekle suçladı.

Blue Origin, "Bu anlaşmadaki sorunların haksız rekabeti önlemek ve Amerika'nın Ay'a güvenli bir şekilde inişini sağlamak için ele alınması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

NASA'nın keşif programı başkanı Kathy Lueders, uzay ajansının mevcut bütçesinin iki şirketle anlaşmasına engel olduğunu itiraf etti. Bu, ABD Kongresi'nin proje için talep edilen 3,3 milyar doların yalnızca 850 milyon dolarını vermesinden sonra gerçekleşti.

Temmuz ayında Bezos, sözleşmenin yeniden değerlendirilmesi için NASA'nın 2 milyar dolara kadar masrafını karşılamayı teklif etti, ancak reddedildi.

Bu arada Sayıştay, NASA'nın sözleşmeyi yalnızca bir firmayla imzalamasının uygun olduğuna karar verdi. NASA'nın davaya 12 Ekim'e kadar yanıt vermesi gerekiyor. SpaceX henüz dava hakkında yorum yapmadı.

Artemis programı kapsamında NASA, 1972'den bu yana ilk kez insanları Ay'a götürmeyi umuyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün