İranlı ve İsrailli judocuların Olimpiyat dostluğu

Yeni ülkesi Moğolistan için yarışan, İran´dan iltica etmiş Judocu Mollaei, Olimpiyat Oyunlarında kazandığı gümüş madalyasını İsrail´e adadı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
11 Ağustos 2021 Çarşamba

İranlı judocu Saeid Mollaei, 2019 Dünya Şampiyonasında yarı finalde İsrailli rakibine karşı oynayacakken koçları tarafından karşılaşmayı bırakması yönünde direktif almıştı. Ancak Mollaei, bu talimata karşı çıkarak, kariyerinde en doğru kararı vermiş oldu. Saeid Mollaei iltica ettiği Moğolistan için 2020 Tokyo Olimpiyatlarında yarışarak gümüş madalyanın sahibi oldu. Dahası Mollaei bu madalyasını İsrail’e adadı.

İran’da doğup büyüyen ve judo kariyerine orada başlayan Mollaei, 2019’da İsrailli judocu Sagi Muki’nin karşısına çıkma konusunda kararlılık gösterdi. Bu davranışından sonra Mollaei’nin çok daha zor kararlar vermesi gerekti, ülkesinden iltica etmek zorunda bırakıldı ve hiç beklemediği sonuçlara katlanmak zorunda kaldı.

Olimpiyat Oyunlarında kazandığı gümüş madalyanın ardından Mollaei İsrailli bir spor kanalına verdiği röportajında, “İsrail’e bana yolladığı iyi enerji için teşekkür ederim. Bu madalyayı İsrail’e de adıyorum. Umarım İsrailliler bu zaferimle mutlu olmuşlardır” dedi. Sporcu sözlerini İbranice ‘teşekkür ederim’ anlamında olan ‘Toda’ ifadesiyle bitirmeyi de ihmal etmedi.

2019’daki Dünya Şampiyonası karşılaşmasında Mollaei’yi yenen Sagi Muki, ‘yakın arkadaşım’ diye nitelendirdiği gümüş madalya sahibi rakibini şu sözlerle kutladı: “Saeid için çok mutluyum. Neler yaşamak zorunda bırakıldığını biliyorum, bu madalyayı ne kadar çok istediğini de… Kendisi benim çok yakın bir arkadaşım. Rüyasını gerçekleştirdiğine çok sevindim. Bunu hakketti. Yolculuğu inanılmaz bir şekilde ilham verici.”

Tokyo Olimpiyatlarında bireysel maçı kaybeden İsrailli Muki, takım yarışında ise bronz madalyaya hak kazandı. Bu yılki Olimpiyatlarda bazı Müslüman uluslardan İsrailli atletin karşısında yarışmayı reddedenler oldu. Bu sporcular arasında Sudan’dan Mohamed Abdalrasool ve Cezayir’den Fethi Nourine bulunuyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Dayanışma Direktörü James Macleod geçen hafta yaptığı açıklamada komitenin bu davaları yakından gözlemlediğini söyledi. Macleod açıklamasında şu ifadelerde bulundu: “Olimpiyat kurallarının pervasızca çiğnendiği belirlenirse doğal olarak bunlarla ilgili gerekli her adım atılacaktır. Önümüze getirilen her konuyu, üçüncü kimselerce bile olsa inceliyoruz. Söz konusu ülkelerin ulusal Olimpiyat komiteleri ve uluslararası federasyonlarla iş birliği halinde çalışarak vaka bazında değerlendirmeler yapacağız.”

Mollaei 2021’de İsrail’de yapılan Tel Aviv Grand Slam Uluslararası Judo Yarışmasında çok iyi karşılanmıştı. İran asıllı Atlet, İsrail’de bulunduğu sürece halkın ve İsrail takım oyuncularının kendisine çok nazik davrandığını belirtmiş, bu sıcak karşılamayı asla unutmayacağını belirtmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün