İsrailli start-up şirketlerinden rekor kazanç: 10 milyar dolar

İsrail´deki yüksek teknoloji sektörü rekor kırmaya devam ediyor. Teknoloji alanındaki start-up şirketleri 2021 yılının ocak ve mayıs ayları arasında 10 milyar dolar kazanarak yeni bir rekora imza attı.

Dünya
16 Haziran 2021 Çarşamba

İsrail'deki yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yapan TAU Ventures'ın kurucu üyesi Nimrod Cohen konuyla ilgili açıklamasında, "Geçtiğimiz yıl hem miktar hem de değer açısından fon yaratma anlamında inanılmaz bir artış yaşadık. Bazıları bunun geçici bir gelişme olduğunu söyleyebilir. Fakat diğer yandan, geçen yıl dünyada yaşanan ve COVID ile hızlanan süreç, bence tamamıyla teknolojinin her yerde olduğunun ve her endüstride kritik değer taşıdığının anlaşılması ile oluştu" dedi.

2021'in ilk yarısındaki start-up yatırımları, unicorn start-up şirketleri (değeri 1 milyar doları aşanlar) tarafından gerçekleştirilen 28 dönemden oluşuyordu. 30 dönemin toplamı 'mega dönemler' olarak bilinen 100 milyon dolar ve üstünü içeriyordu. Toplamda ise bu mega dönemler, toplanan tüm fonun 5 milyar dolarını oluşturdu. Yüksek teknoloji şirketleri arasında en yüksek finansmanı oluşturan alt sektörler siber, FinTech (finans sektörüne destek olan teknoloji şirketleri) ve organizasyon programları oldu.

Mega dönemler neredeyse rutin hale geldi. 2021'in ocak ayında buluta dayalı yedekleme ve geri yükleme çözümleri geliştiren OwnBackup, 167,5 milyon dolarlık bir dönemi tamamlayarak değerini 1,4 milyar dolara çıkardığını açıkladı.

Diğer İsrailli yüksek teknoloji şirketleri, üç gün içerisinde 210 milyon dolar toplayan ve değerini kuruluşundan sadece iki yıl sonra 1,2 milyar dolara çıkaran Orca Security gibi 72 saat içerisinde devasa dönem kapanışları yaptıklarını bildirdiler.

Fon yaratımının rekor kıran diğer bir tarafı da fon dönemlerinin geçmişe göre birbirine çok daha yakın olmasıydı. Eskiden dönemler arasında iki veya üç yıl beklemek normalken, İsrailli teknoloji şirketleri artık bir yıl içerisinde birkaç dönemi tamamlıyorlar. Bu tarz şirketlerden biri, bir yıldan kısa bir sürede üç dönemi tamamlayan ve sadece en sonuncuda 70 milyon dolar olmak üzere toplamda 120 milyon dolar fon yaratan Salt Security oldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün