İlhan Omar: “ABD ve İsrail´i terör örgütleri ile aynı kefeye koymadım”

Dünya
16 Haziran 2021 Çarşamba

ABD Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar, kendisini ABD ve İsrail’i Hamas ve Taliban’la bir tutmakla suçlayan Yahudi meslektaşlarından gelen sert eleştirilere karşılık verdi.

Omar Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Desteğime ihtiyaçları olduğunda beni bizzat arayan meslektaşlarımın şimdi ‘beni aramak’ yerine benden açıklama metni talep eden resmi bir mektup yayınlamaları utanç vericidir. Yayınladıkları açıklamadaki islamofobik mecazlar da saldırgan bir tutum. Bu mektubu imzalayanların sürekli tacizleri ve susturma çabaları dayanılmaz” dedi.

Omar, Twitter mesajının ekine Omar’ın savaş suçlarıyla ilgili kovuşturmaların “terör örgütlerine kılıf” sunduğuyla ilgili yorumlarıyla ABD ve İsrail’i Taliban ve Hamas’la aynı kefeye koyduğunu söyleyen 12 Yahudi Demokrat Parti üyesinin imzaladığı mektubu da koydu. 

Omar aynı gün Twitter’da yayınlamadığı ikinci açıklamasında, “Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin devam etmekte olan soruşturmaları hakkında soru sordum. Açıklığa kavuşturmak için söylüyorum: aramızda geçen bu konuşma Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davalarla ilgili belli konulardı; Hamas ve Taliban ile ABD ve İsrail’i ahlaki açıdan karşılaştırma değildi. Hiçbir şekilde terör örgütlerini köklü ve oturmuş yargı sistemlerine sahip demokratik ülkelerle aynı kefeye koymuyordum” dedi.

Omar, pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e, Biden yönetiminin Afganistan, İsrail, Batı Şeria ve Gazze'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturmalarına muhalefetiyle ilgili bir Meclis Dışişleri Komitesi oturumunda soru sorduğu görüntüleri yayınlamıştı.

Oturumdaki görüntülerin eklendiği mesajında Omar, “İnsanlığa karşı işlenen tüm suçların mağdurları için aynı düzeyde hesap verebilirlik ve adalete sahip olmalıyız. ABD, Hamas, İsrail, Afganistan ve Taliban tarafından işlenen akla hayale sığmayan zulümler gördük” yazmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün