İsrail, COVID-19 aşısının oral yolla yapımı için klinik çalışmaları bitirmek üzere

Dünya
16 Haziran 2021 Çarşamba

MIGAL Galilee Araştırma Enstitüsü bir yıldan uzun bir süredir üzerinde çalıştığı dünyanın ilk oral COVID-19 aşısını halka sunmaya hazırlanıyor. MIGAL’e bağlı MigVax şirketi, aşısının fareler üzerinde iyi performans gösterdiğini ve gelecek sene insanlar için bir takviye dozu olarak hazır olmasını umduğunu bildirdi.

MigVax'ın bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Itamar Shalit, pandemiden 15 ay sonra COVID'i kontrol altında tutma mücadelesinin, başlangıçta onu kontrol altına almak kadar zor olduğunu belirtti. Prof. Shalit, yarattıkları gibi oral güçlendiricilerle, maliyetlerin düşmesi ile aşı programlarının kapsamının genişlemesi doğrultusunda sağlık kuruluşlarının ve dünya halkının 'panik modundan' rutine geçişine yardımcı olacağını iddia etti.

MigVax-101 olarak adlandırılan oral aşı, RNA kullanan Pfizer veya Moderna gibi aşıların aksine koronavirüs antijenini bağışıklık sistemine patojen partiküllerini kullanmadan sokmayı hedefliyor.

Klinik öncesi denemede MigVax şirketi, koronavirüs spike (S1) proteinini çift enjeksiyon formatında farelere uyguladı. Sonuçlar, MigVax'ı güçlendirici olarak kullananların, oral plaseboyı alan farelere göre daha fazla nötralize edici antikor ortaya çıkardığını gösterdi. Prof. Shalit The Jerusalem Post'a verdiği demeçte, söz konusu oral aşının Sinovac, AstraZeneca, Moderna veya Pfizer aşısını yaptıranlar tarafından bir güçlendirici (booster) olarak kullanılmasını istediklerini belirtti.

Uzmanlar, üzerinde çalışılan oral aşının pek çok avantajı olacağını vurguluyor. Öncelikle ağızdan alınıyor olması bir tıp uzmanına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Ayrıca birden fazla protein türü kullandığı için aşının varyantlara karşı daha etkili olması öngörülüyor. Aşının, mRNA aşıları gibi donma koşulları gerektirmediği için saklanması ve dağıtılmasının daha kolay olacağı varsayılıyor. Ayrıca bu aşı insanlara genetik veya viral materyal enjekte etmediği için, daha fazla insanın onu kullanmaya eğilimli olacağına inanılıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün