UCM´nin İsrail hakkındaki soruşturma kararına ABD´den tepki

Hollanda Lahey´deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Filistin topraklarında işlendiği iddia edilen savaş suçlarının araştırılması için resmi bir soruşturma başlattı.

Dünya
4 Mart 2021 Perşembe

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda yaptığı açıklamada 13 Haziran 2014 tarihinden bu yana işlendiği belirtilen ve beş yıla yakın süren özenli incelemenin ardından açılan soruşturmanın, mahkemenin yetkisi dahilindeki suçları kapsayacağını açıkladı. Soruşturma için atfedilen suçların işlendiğine yönelik ‘makul temeller’ bulunması gerektiğini belirten Bensouda, soruşturmanın adil, tarafsız ve bağımsız şekilde yürütüleceğini kaydetti.

Soruşturma kararı, UCM‘nin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te cezai yargı yetkisini kullanabileceğine dair şubat ayında aldığı kararın ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Filistin topraklarında iddia edilen savaş suçları hakkında soruşturma başlatmasını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirerek, “Savcının kararına karşı çıkıyoruz. İsrail’e olan bağlılığımızı sürdüreceğiz ve İsrail’e zarar veren hamlelere karşı çıkacağız. Mahkemenin bu konuda yetkisi yok” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, soruşturma kararının ardından yaptığı basın açıklamasında, UCM tarafından hedef alınan yüzlerce kişiyi olası bir savaş suçları soruşturmasında tutuklamalara karşı koruyacağını belirtti.

Kendisi dahil kaç İsraillinin tutuklanmasının beklendiği sorusuna ise Gantz, “Sanırım birkaç yüz, fakat herkesle ilgileneceğiz. Düşman hatlarını aşmaktan asla korkmadım, zorunda olduğum yerde durmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı. Kararı “olumsuz gelişme” olarak nitelendiren Bakan Gantz, “UCM’yi ikna etmek için farklı yerlerde çalışan kendi ekiplerimiz var” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi UCM’nin soruşturma kararı duyurusuyla ilgili açıklamasında, ‘‘Soruşturma kararı, etikten yoksun ve hukuka aykırıdır. Karar, tüm meşrutiyetini yitirmiş, yasal bir yapıdan ziyade, siyasi bir yapı olarak faaliyet göstermekte olan taraflı bir kurumun kaynaklarının boşa harcanmasıdır.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün