Körfez Yahudileri ilk ortak organizasyon için düğmeye bastı

Altı Körfez ülkesinde yaşayan Yahudiler bir açıklama yayınlayarak, ´Arap Bet-Din´i adı altında, bölgenin ilk ortak Yahudi cemaati kurumunun adımlarının atıldığını belirtti.

Dünya
17 Şubat 2021 Çarşamba

Bahreyn, Umman, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan Yahudileri bir çatı altında toplayan Körfez Yahudi Cemaatler Birliği (The Association of Gulf Jewish Communities -AGJC), Haham Dr. Elie Abadie liderliğinde ilerleyecek ve başkanlığını da Ebrahim Dawood Nonoo yapacak.

AGJC, sivil anlaşmazlıklar, kişisel varlıklar, miras ve Yahudi adetleri ile ilgili sorunların çözülmesinin hedeflendiğini bir Arap Bet-Din’i kuracaklarını belirtti. Bet-Din ayrıca, söz konusu altı ülkede Arap Kaşerut Sertifikası Temsilciliğini de yönetecek.

Abadie basına bir açıklama yaparak, “Son altı aydır bölgemizde tarih ve gelecek değişiyor. Yeni gelişmeler, bölgede Yahudi yaşamı varlığına izin verilen bir ortam sağlamakta. Cemaatlerimizin bir araya gelmesi ve gerek yolu buraya düşen, gerekse yerel Yahudi halkına hizmete hazır bir altyapı kurulması gerektiğini düşündük” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi bazı ülkelerde diğerlerine nispeten daha oturmuş Yahudi cemaatleri varken, bahsi geçen diğer ülkelerde Yahudi diplomatlar, iş insanları, askeri personel ve çalışanlar bulunuyor. Abadia konuyla ilgili ayrıca, “Suudi Arabistan’da bir avuç Yahudi yaşıyor. Bir de açıkça Yahudi kurallarını uygulamayanlar var, sadece bizler onların cemaatimizden olduklarını biliyoruz” yorumunu yaptı.

AGJC, bölgeye tüm dünyadan gelen Aşkenaz veya Sefarad tüm Yahudileri bir araya getirecek. Abadie, cemaatin dini ritüelleri ile Körfez bölgesinin adetlerini bir araya getirmeye çalışacaklarını, sünnet, bar/bat mitzva ve düğünler düzenlenmesinin yanı sıra, önümüzdeki aylarda kaşerut kurallarına uygun kesimlere de başlanmasını planladığını dile getirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün