´Ocho Kandelikas´ şarkısının yaratıcısı Flory Jagoda 97 yaşında vefat etti

Holokost Kurtulanı, Bosna doğumlu Flory Jagoda, ABD´ye göç ettikten sonra Ladino ve Sefarad müziğinin ileri gelen sanatçılarından biri olmuştu.

Dünya
2 Şubat 2021 Salı

Şarkıcı ve söz yazarı Jagoda’nın Ladino müziğini ve Sefarad kültürünü yıllar boyunca koruma çabaları büyük beğeni toplamış, 2002'de National Endowment for the Arts'tan prestijli bir Ulusal Miras Bursu kazanmıştı. Jagoda’nın 1983'te 60 yaşındayken yazdığı Hanuka bestesi ‘Ocho Kandelikas-Sekiz Küçük Mum’, diğer sanatçılar tarafından da yaygın olarak seslendirilen bir bayram müziği haline geldi.

1923'te Saraybosna'da doğan Jagoda, Orta Çağ İspanyol Yahudiliğinin ortak dili olan Ladino konuşarak büyüdü. Büyükannesinden nesiller boyu ailesinden aktarılan şarkıları öğrendi.

Jagoda ABD Holokost Anma Müzesi ile yaptığı bir röportajda çocukluğunda müzik öğretmeniyle arasında geçen bir anıyı anlattı. Jagoda, müzik öğretmeninin Almanların ülkeyi işgal etmesinden sonra ona artık müzik öğretmeyi reddettiğini, Almanların Yahudileri sarı rozetler takmaya zorladığını açıkladı. Jagoda sarı rozetiyle öğretmeninin evine gittiğinde, öğretmeninin ona gitmesi gerektiğini belirtti. Jagoda bu durumun çok zor olduğunu ve kalbi kırılmış şekilde eve döndüğünü açıkladı.

Jagoda ve ailesi, Alman işgalinden sonra İtalya’ya kaçmıştı. Flory Jagoda burada bir Amerikan askeri olan Harry Jagoda ile tanışmış ve evlenmişti. 1946'da Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmış ve sonunda bir konser sanatçısı ve öğretim görevlisi olarak hayatını sürdürmüştü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün