Holokost Kurtulanından Fransız kasabasına 2,4 milyon dolar

Aralık ayında hayatını kaybeden Yahudi asıllı Eric Schwam, II.Dünya Savaşı sırasında ailesini ve binlerce kişiyi Nazilerden koruyan Fransız kasabasına 2,4 milyon dolar miras bıraktı.

Dünya
1 Şubat 2021 Pazartesi

CNN'in haberine göre Noel günü 90 yaşında ölen Eric Schwam, servetini Yahudi ailesinin iki yıl boyunca saklanmasına yardımcı olan dağ kasabası Le Chambon-sur-Lignon'a bıraktı.

Fransa'daki Le Chambon-sur-Lignon, Yahudileri kurtardığı için İsrail’in Yad Vaşem Holokost Müzesi tarafından toplu olarak onurlandırılan iki bölgeden biri. (Diğeri Hollanda'daki Nieuwlande'dir.) Kasabada yaşayan Protestan köylülerin 2.500 Yahudi’yi kurtardığı ve daha yakın zamanda Ortadoğu ve Afrika'dan mülteciler aldığı tahmin ediliyor.

Kasaba, Avusturya'dan bir mülteci olarak anne-babası ve büyükannesiyle bölgeye geldiğinde 12 yaşında olan Schwam hakkında daha fazla bilgi arıyor. Fransız basınında çıkan haberlere göre, Lyon'da evli ama çocuğu olmayan emekli eczacı Schwam, ölümünden on yıl önce kasabayı ziyaret etmiş ve o sırada belediye başkanına servetiyle kasabayı onurlandırabileceğini belirtmişti. Ancak 2,4 milyon dolar olan hediyenin mirasın büyüklüğü bir sürprizdi.

Schwam mirasının bursları ve yerel okulları finanse etmek için kullanılmasını istedi. Belediye Başkan Yardımcısı Denise Vallat CNN'e, "Son derece onur duyuyoruz ve tutarı Bay Schwam’ın isteğine göre kullanacağız" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün