Abbas´tan seçim için Hamas´la anlaşma açıklaması

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, başbakan ve parlamento seçimlerini gerçekleştirmek için, rakibi Hamas ile anlaştığını açıkladı. Hamas, Abbas´ın açıklaması üzerine yorum yapmadı.

Dünya
6 Ocak 2021 Çarşamba

Hafta sonunda yapılan seçim açıklaması, ABD’nin Seçilmiş Başkanı Joe Biden’a yönelik, Filistin Yönetiminin seçimleri gerçekleştirme konusunda ciddi olduğunu gösteren bir mesaj olarak yorumlandı. Filistin Yönetimi, Donald Trump yönetimini Aralık 2017’den beri boykot ediyordu.

2007’den beri El Fetih ve Hamas birçok ‘uzlaşma’ anlaşması yapmış fakat seçim yapma planları bir türlü gerçekleşememişti.

Filistin topraklarında son başkanlık seçimi, Abbas’ın dört yıllık bir dönem için seçildiği 2005 yılının ocak ayında yapılmıştı. Bir yıl sonra Hamas’ın galibiyetiyle sonuçlanan parlamento seçimi gerçekleşmişti. 2007 yılında Hamas, Gazze Şeridinde Filistin Yönetimini devirerek, bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

Abbas seçimleri gerçekleştirebilmek için anlaşma konusundaki çabalarından dolayı Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve Ürdün’e teşekkür etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün