Polonya, Nazi işgalinde 5 milyon insan ve 54 milyar dolar kaybettiğini hesapladı

Polonya, parlamento komisyonunun raporuna göre II. Dünya Savaşı sırasında ülkedeki 5 milyondan fazla vatandaşı, 54 milyar dolarlık varlıklarını Nazi Alman işgalinden dolayı kaybettiğini açıkladı.

Dünya
5 Eylül 2018 Çarşamba

Komisyonun tahmini rakamları paylaşmasının nedeni, Polonya hükümetinin Almanya’dan tazminat talep etme niyeti olması olarak açıklandı.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi Lideri Jaroslaw Kaczynski, 1939 tarihinde Naziler tarafından saldırıya uğrayan ilk ülke olan Polonya’nın en büyük kayıpları veren ülke olduğunu belirtti.

Uzmanlar ise bu tarz açıklamaların büyük ölçüde yaşlı Polonyalı seçmenlere yönelik yapıldığını, Polonya’nın resmi bir başvuruda bulunmadığını belirtirken Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowitcz, Varşova’nın Berlin’le olan iyi komşuluk çerçevesinde bu konunun konuşulmadığını belirtti.

Savaştan sonra Sovyet hakimiyetine giren Polonya, Almanya’dan tazminat isteyemedi. Bunun yanı sıra Almanya Holokost kurtulanı Polonyalılara bireysel ödemeler yaptı.

Komisyon için yapılan ön hesaplamalarda uzmanlar, 1939’dan 1945’e kadar olan süre içerisinde öldürülen Polonyalı vatandaş sayısının 5,1 milyon olduğu ortaya koydu. Bu sayının içinde, savaş öncesinde 3,5 milyon olan Yahudi nüfusunun da yaklaşık yüzde 90’ı yer alıyor.  Şehirlerdeki kayıpların 14 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Varşova, tek başına, bu kaybın üçte ikisini oluşturuyor. Tarım ve ulaşım altyapındaki kayıplar da hesaplara dahil ediliyor. Komisyon Başkanı Arkadiusz Mularczyk, tam raporun gelecek yıl yayınlanabileceğini belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün