John Kerry Yeni Kitabında Netanyahu’yu Yazdı

“Aramızdaki Güven Kaybolmuştu”

Dünya
5 Eylül 2018 Çarşamba

ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni kitabında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki hayal kırıklığı ve kızgınlığını dile getiriyor.

Washington kaynaklı Jewish Insider gazetesinin alıntılar verdiği, bu hafta raflara çıkması planlanan yeni kitapta, John Kerry, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya olan güvenini kaybettiğini anlatıyor.

Barack Obama yönetiminin üst düzey isimlerinden olan Kerry, güven kaybının başlangıcını, 2014 yılında İsrail’in Gazze’deki Hamas’a yönelik gerçekleştirdiği operasyonu olarak gösteriyor. Kerry kitapta, Netanyahu’nun basına kendisi aleyhine bilgi sızdırdığını iddia ederek “Aramızdaki güven duygusu kayboldu” ifadelerini kullanıyor. Kitapta yer alan bilgilere göre Kerry Netanyahu’ya “Senden gelen bilgilere dayanarak başladığımız ateşkes konuşmalarının ortasındayız. Şimdiyse aramızda konuştuklarımızı basında mı görüyorum? Bu kabul edilemez... İnsani ateşkes senin fikrindi. Şimdiyse bu dosyaları basına sızdırarak beni Hamas’ın pozisyonunu yükseltmeye çalışır gibi mi göstermeye çalışıyorsun?” demiş.

‘Every Day is Extra’ başlıklı kitapta, içinde İran’ın nükleer programını sonlandırmak adına yapılan görüşme çabalarının da bulunduğu, Obama’nın ikinci dönemi boyunca yürüttüğü dışişleri bakanlığı görevindeki çalışmalarını kaleme almış.

Kerry, Netanyahu’nun Filistinlilerle barış görüşmelerine neden şüpheci yaklaştığıyla ilgili iki sebep saymış. Kerry’ye göre Netanyahu şunları demiş: “Böyle bir girişimi denemeye hazırım ama bilmen gereken iki şey var. Birincisi, bu bölgede herkes her zaman yalan söyler ve ikincisi, yapabileceğim en fazla şey, Abbas’ın kabul edebileceği en azının bile altında olacaktır.” John Kerry’nin arabuluculuğunda, büyük bir ümitle başlayan barış görüşmeleri 2014 senesinde başarısızlıkla sonuçlanmıştı.