Avrupa’nın en eski Yahudi binası yeniden açılıyor

Fransa’nın Rouen şehrindeki Avrupa’nın en eski Yahudi binası olarak bilinen The Sublime House uluslararası bir konferans ile kapılarını yeniden halka açmaya hazırlanıyor.

Dünya
5 Eylül 2018 Çarşamba

Fransa’nın Rouen şehrindeki Avrupa’nın eski Yahudi binası olarak bilinen The Sublime House ile üstündeki adliye binası 2001 yılında olası bir terör saldırısına karşı halka kapatılmıştı.

Binanın restorasyonu ve yeniden halka açılışı, önümüzdeki hafta ‘Normandiya ve İngiltere’de arasındaki Ortaçağ Yahudiliği’ başlıklı uluslararası bir sempozyum ile kutlanacak. Etkinlik, Paris’in 70 mil kuzeydoğusundaki, 12 yüzyılda ülkenin yeşiva (din okulu) merkezi olarak bilinen Rouen şehrinde gerçekleşecek.

Sempozyum, 1999 senesinden beri her yıl Avrupa’da gerçekleştirilen Yahudi Kültürü Avrupa Günleri ile aynı zamana denk geliyor.

1976 yılında tesadüf eseri bulunan binanın restorasyonu için 1 milyon dolardan fazla bir bütçe ayrıldı.

Ekim ayında yeniden halka açılması planlanan binada gerçekleştirilecek konferans, Ortaçağ Yahudiliği konusunda dünyaca ünlü birçok uzmanı da bir araya getirecek. 4 Eylül tarihinde Paris’teki Yahudi Sanat ve Tarihi Müzesinde başlayacak sempozyum, ertesi gün Rouen’deki  des Societes Savantes  adlı otelde devam edecek.

Bu seneki Yahudi Kültürü Avrupa Günlerinin teması ‘hikâye anlatma’ olarak belirlendi. 28 ülkeden katılan onlarca sinagog o gün kapılarını geniş topluma açarak düzenlenen turları hem sinagoglara hem de Yahudi mezarlıklarına kabul edecek.

Eylül ayının ilk haftasında gerçekleşen bu etkinlik, Doğu Avrupa’da yaşayan Yahudi olmayan toplumların, normal şartlarda çok sıkı güvenlik önemleriyle korunan ve sadece ibadet edenlerin girmesine izin verilen sinagogları ziyaret etmelerine olanak tanıyan nadir fırsatlardan biri olma özelliğine sahip.

Hikâye anlatıcısı Karel Baracs, Naziler tarafından hapishanelerde tutulan yüzlerce Yahudi çocuğunun kurtuluşu anısına 2 Eylül tarihinde Amsterdam’daki Uilenburger Sinagogunu ziyaret edecek. Bu olayı yöneten, Protestan Okulu müdürü Johan van Hulst geçtiğimiz yıl 107 yaşında hayatını kaybetmişti

Basında yer alan bilgilere göre, oldukça geniş bir alana yayılan, duvarlarında İbranice “Tora’nın hükmü sonsuza kadar sürsün” ve “Burası yüce bir bina” yazıları bulunan the Sublime House ile adliye binası, 2001 yılında olası bir terör saldırısına karşı halka kapatılmıştı. 2009 yılında yeniden ziyaretlere açılan bölge, nem ve kötü havalandırma sebebiyle 2015 yılında tekrar kapatılmış, geçtiğimiz yıl da restorasyon projesi başlatılmıştı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün