Ben-Gvir´in Tapınak Tepesi ziyaretine büyük tepki

İsrail´in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Tapınak Tepesini ve Mescid-i Aksa´yı ziyaret etmesi, büyük tepkilere neden oldu.

Dünya
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Bakan Ben-Gvir, Mescid-i Aksa’nın avlusundan yayınladığı görüntülü mesajında, “Burada ev sahibi biziz. Hamas'ın tehditlerinin hiçbir faydası olmayacak. Kudüs'ün ve tüm İsrail toprağının sahibi biziz” ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir’in göreve gelişinden bu yana ikinci kez Mescid-i Aksa'yı ziyaretine sert tepki geldi.

Filistin Yönetimi, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerin, tehlikeli olduğunu belirterek, uluslararası toplum ve ABD yönetimine müdahale çağrısında bulundu.

Hamas da Bakan Ben-Gvir’in ziyaretini, ‘baskın’ olarak nitelendirdi ve şu açıklamayı yaptı: “Mescid-i Aksa'yı yalnız bırakmayacağız. İşgal yönetimi, bakanlarının ve yerleşimcilerin baskınlarının sorumluluğunu taşıyacak. Ben-Gvir'in baskını, Mescid-i Aksa'ya yönelik tehlikenin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi.”

Türk Dışişleri kınadı

Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla, Ben-Gvir'in söz konusu ziyaretini kınadı.

Açıklamada, “İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı'nın 21 Mayıs tarihinde İsrail güvenlik güçlerinin refakatinde Harem-i Şerif’e düzenlediği uluslararası hukuku açıkça ihlal eden baskını şiddetle kınıyoruz. İsrail hükümet üyelerinin Harem-i Şerif’in tarihi statüsüne bu şekilde meydan okuması, kışkırtıcı ve faşizan eylemlerde bulunması hiçbir şekilde kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında, “İsrail hükümetini, bir kez daha, Harem-i Şerif’in uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden her türlü provokatif eylemi derhal sonlandırmaya ve sorumluluk içerisinde davranmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Ürdün de, İsrailli Bakan’ın Mescid-i Aksa'ya gidişini, ‘tehlikeli ve provokatif bir adım’ olarak nitelendirdi ve kınadı.

Ben-Gvir daha önce, göreve gelişinden günler sonra, 3 Ocak’ta Tapınak Tepesine gitmiş ve bu eylemiyle beş yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli bakan olmuştu.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış anlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün