İngiltere´nin Eurovision yarışmacısı, dedesi Nazilerden kaçtığı için Alman vatandaşlığı talep ediyor

Bu hafta düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması´nda Birleşik Krallık temsilcisi Mae Muller, Alman yasaları uyarınca Holokost kurtulanları ve onların soyundan gelenlere pasaport sağlayan Alman vatandaşlığı için başvurduğunu açıkladı.

Dünya
17 Mayıs 2023 Çarşamba

İngiliz gazetesi The Times'da pazar günü yayınlanan bir röportajda 25 yaşındaki pop yıldızı, Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılması olan Brexit'in ardından, Avrupa Birliği pasaportunun kıta genelinde daha rahat performans göstermesine yardımcı olacağını söyledi. Muller ayrıca ailesinin de İspanya'ya taşınmak istediğini dile getirdi.

Muller daha önce, büyükbabası Robert'ın 12 yaşında Almanya'dan kaçtığını ve Galler'deki savaştan sağ çıktığını söylemişti. 2021'de Almanya, II. Dünya Savaşı sırasında vatandaşlıktan çıkarılan Yahudilerin ve diğerlerinin torunlarının vatandaşlığı geri dönmelerini kolaylaştıran bir yasa çıkardı. 1949 yılından itibaren, Holokost kurtulanları ve ailelerinin Alman vatandaşlığına geri dönmelerine izin veriliyor.

Kuzey Londra'da Yahudi bir ailede büyüyen Muller, çoğu Avrupa'da bulunan düzinelerce ülkeden temsilcilerin katıldığı Eurovision'un finallerinde cumartesi günü “Bir Şarkı Yazdım” adlı şarkısını söyledi. Yarışma genellikle temsilcisi bir önceki yılki yarışmayı kazanan ülkede yapılır. Geçen yıl düzenlenen yarışmada ödülü Ukraynalı bir rap grubu kazanmıştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, yarışmanın orada düzenlenmesini bir güvenlik tehlikesi haline getirmesi sebebiyle; bu yılki etkinlik Liverpool'da düzenlendi. 

Yıllar boyu süren antisemitizm tartışması nedeniyle partiden ihraç edilen eski İngiliz İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'e desteğini dile getiren Muller, antisemit sözleri nedeniyle bir rapçiye de seslendi. 2020'de Yahudilerin "dünyayı yönettiğini" söyleyen Wiley hakkında "Tüm Yahudi arkadaşlarımın, ailemin, destekçilerimin yanındayım ve her zaman yanında olacağım" yazılı bir tweet paylaştı.

Eurovision’da İsrailli Noa Kirel de 362 puan alarak üçüncülüğü elde etti. 2020'de Kirel, İsrailli bir sanatçı için şimdiye kadar kayıtlara geçen en büyük anlaşmayı imzalamıştı. Kirel Geçen yılki MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde, sonbaharda antisemit bir sosyal medya çılgınlığına giren rapçi Kanye West ile alay eden bir kıyafet giymişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün