Adidas Yeezy gelirini West´in sözlerinden mağdur olanlara bağışlayacak

Spor giyim devi Adidas, elinde kalan Kanye West´in markası Yeezy spor ayakkabı stoğunu, gelirin tamamını bağışlamak üzere, satışa çıkaracağını açıkladı.

Dünya
17 Mayıs 2023 Çarşamba

Ardarda yaptığı antisemit açıklamalar yüzünden Kanye West ile tüm iş ilişkisini kesmesinin üzerinden yedi ay geçtikten sonra bu karara varan markanın geçtiğimiz yılki yıllık gelirinin yüzde onunu (yaklaşık 2 milyar dolar) West’in markası üzerinde elde ettiği kar sağlıyordu. West ile ilişiğini kestiğinde markanın stoğunda yaklaşık 1,3 milyar dolarlık ürün kalmıştı.

Adidas’ın geçtiğimiz perşembe günü Almanya’daki merkezinde hissedarları ile yıllık değerlendirme toplantısında konuşan markanın yönetim kurulu başkanı Bjørn Gulden, yaptığı konuşmada satışına devam edilecek Yeezy’lerden elde edilecek gelirin tamamının Kanye’nin sözlerinden dolayı mağdur olan kişilere yardım eden kuruluşlara bağışlanacağını açıkladı. 

Gelirlerin tam olarak hangi kurumlara bağışlanacağını açıklamaktan kaçınan Gulden, bunlardan herhangi birinin nefret karşıtı veya Yahudilere ait bir kurum olup olmadığını da belirtmedi. Yahudi Telgraf Ajansı-YTA’nın bu konudaki sorusuna da Adidas, Gulden’in paylaştığı kadar bilgiyi vermekle yetinerek, Yeezy satışlarından elde edilecek gelirin paylaştırılacağı yardım kuruluşlarının adlarını vermedi. 

Yahudiler, geçtiğimiz sonbaharda West’in hedefine oturmuşlardı. Artık Ye adını kullanan Kanye West, Yahudiler için ölüm seviyesi 3 moduna geçme sözü vermiş, Hitler’e olan hayranlığından bahsetmiş ve antisemit konuşmalar yapsa bile Adidas’ın kendisiyle iş yapmayı bırakmayacağını söyleyerek övünmüştü. Kasım ayında da ABD Eski Başkanı Donald Trump ve tanınmış bir antisemit olan Nick Fuentes ile birlikte, Trump’ın Florida, Mar-a-Lago’da bulunan evinde bir yemeğe katılmıştı.

Kısa süre içinde antisemit çevrelerde ‘Kanye haklı’ sloganı kullanılır hale gelmiş, İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği- ADL’nin verdiği bilgiye göre ise Kanye’nin açıklamalarda bulunduğu 11 Ekim tarihinden 2022 yılı sonuna dek, bu açıklamaları referans gösteren elli dokuz antiaemit olay yaşanmıştı. 

Nazi Partisi üyeleri tarafından kurulmuş bir marka olan Adidas, Yeezy markası ile ilişkisini kestiğini açıkladıktan kısa bir süre sonra, İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği (ADL) ile dört yıllık ve 1 miyon dolarlık bir anlaşma yaptığını, bu anlaşma kapsamında başta antimitizm olmak üzere her türlü bağnazlık konusunda insanları eğitmeyi hedeflediklerini paylaşmıştı. 

Adidas’ın planlarından övgüyle bahsetseler bile, YTA’ya konuşan ADL yetkilileri de Yeezy satışlarından elde edilecek gelirin bir kısmının kendi kurumlarına da bağışlanıp bağışlanmayacağı konusunda bir bilgi vermediler. ADL tarafından ayrıca Adidas’a bu gelirleri hangi kuruluşlara bağışlaması gerektiği ile ilgili bir tavsiyede bulunulmadığı da açıklandı. 

ADL Başkanı Jonathan Greenblatt, “Bu henüz satılmamış ürünlerin elden çıkarılması konusunda alınmış son dereceli düşünceli ve hassas bir karardır. Ye’nin antisemit söylemleri ve duyarsız davranışları, dünyada gerçek anlamda antisemit nefrete dönüşebilmiştir. Bu şahsın hareketlerinden doğan nefretin ve mağdur olan insanların yaşadıklarını telafi etmek için yapılacak her hareketi sevgiyle karşılıyoruz,” dedi. 

Adidas firmasının elinde kalan Yeezy ürünleri ile ilgili ne yapacağına karar vermesi aylar sürdü. Bir ara hepsini yakma gibi bir çözümün de gündeme geldiği fakat yönetim kurulunun başındaki Gulden’in bunu bir çözüm olmadığını söyleyerek yakma fikrini masadan kaldırdığı söylendi. 

Firmanın Yeezy yüzünden başına açılan sorunlar bunlarla da bitmiyor. Kendi yatırımcılarının firmaya açtığı ve yöneticilerin olaylar olmadan çok öncesinden beri West’in aşırı hareketlerini bildikleri halde iş ortaklığına devam ettikleri gerekçesiyle açtıkları dava halen sürüyor. Geçtiğimiz yıl, West’in antisemit sözlerinin yarattığı kargaşada, West’in uzun zamandır açıkça Hitler hayranı olduğu ve hatta bir albümüne Hitler’in ismini vermek istediği ortaya çıkmıştı. 

Diğer yandan West yakın zamanda yaptığı bir açıklamada artık Yahudilerden nefret etmediğini söylemiş, buna sebep olarak ta başrolünde Yahudi aktör Jonah Hill’in bulunduğu 2012 yılı yapımı ‘21 Jump Street (Liseli Polisler)’ adlı filmi izlemesi olarak göstermişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün