Tel Aviv Türkiye Büyükelçisine hoş geldiniz ziyareti

Elda SASUN Dünya
1 Şubat 2023 Çarşamba

Türkiye ile İsrail arasında normalleşme adımları kapsamında Ağustos 2022'de karşılıklı büyükelçi atama kararı alındıktan sonra, ilk adım İsrail'den gelmiş, 20 Eylül’de İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'ne Irit Lillian getirilmişti. Böylece, yaklaşık dört yıl aradan sonra da İsrail'e büyükelçinin ataması gerçekleştirilmiş, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi Şakir Özkan Torunlar, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi olarak atanmıştı. Geçtiğimiz 26 Ocak günü, Sayın Büyükelçimizi yeni görevinde kutlamak için ziyaretine gittim.

Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar, çeşitli dış görevlerde bulunduktan sonra Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığı ve Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi oldu. 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevini yaptı. 2014 yılında Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler (Güney Asya) Genel Müdürlüğüne getirildi. 17 Ocak 2017 - Mayıs 2021 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçisi oldu. 2021 yılı itibarıyla Dış Politika Danışma Kurulu üyeliği yaptı.

‘‘11 Ocak’ta, Büyükelçi Torunlar, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog tarafından Kudüs’teki İsrail Devlet Başkanlığı rezidansında düzenlenen törenle kabul edildi ve Herzog’a güven mektubunu sunarak görevine başladı.

Türkçe "İsrail’e hoş geldiniz" diyerek konuşmasına başlayan Herzog, "Bugün Türkiye ile ilişkilerimizin güçlenmesi ve dostluğumuzun derinleşmesi yolunda önemli bir adım daha atarak bir dönüm noktasına ulaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Herzog, "Sayın Erdoğan ve ben İsrail ve Türkiye ilişkilerindeki ilerlemeleri memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. “Benim gibi İsrail Devletinin de Türkiye ile tarihi ilişkilerimize büyük önem verdiği bir sır değil" diye konuşan Herzog, bu ilişkilerin, turizm, akademi, kültür, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesinin iki ülke halkına ve bölgeye iyilik getireceğini kaydetti.

Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar da konuşmasında, son dönemde ikili ziyaretlerle Türkiye-İsrail ilişkilerinde büyük mesafe kat edildiğini ve yaklaşık dört yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçilerin atandığına dikkati çekti. Torunlar, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da işaret ettikleri gibi ülkelerimiz arasında karşılıklı çıkarlara dayalı ve birbirimizin hassasiyetlerini gözetme temelinde siyasi diyalogun yeniden canlandırılması ve geliştirilmesi ortak hedefimizdir" dedi.

Türkiye ve İsrail’in Akdeniz üzerinden komşu olduğunu hatırlatan Büyükelçi Torunlar, "İsrail’de yaşayan, sayıları 100 bine yaklaşan Türkiye Yahudileri aramızdaki en güçlü köprüdür" dedi.

Türkiye’nin bölgede İsrail’i ilk tanıyan ülke olduğunu vurgulayan Torunlar, "Türkiye ve Türkler hiçbir dönemde İsrail Devleti ve Yahudilerin aleyhinde bir çerçevenin içinde olmamıştır" ifadelerini kullandı. Geçen yıl rekor sayıda İsraillinin Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkati çeken Büyükelçi, "İsrail’in havayolu şirketlerinin de uzun bir aradan sonra bu yıl başlatacağı seferlerle Türkiye artık her bir İsrailli için ideal tatil destinasyonu olacaktır” dedi. İkili ticaretin de son yıllarda hızla artarak 10 milyar dolar eşiğine yaklaştığına işaret eden Torunlar, karşılıklı ticaret hacminin kısa sürede 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki yeni İsrail hükümetiyle her alanda birlikte çalışarak, iki ülke arasında başlatılan işbirliği sürecinin ileriye götürülmesine gayret edeceklerini vurguladı.’’ *

* ‘‘Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Torunlar, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a güven mektubunu sundu’’ başlıklı, 12 Ocak tarihli, Anadolu Ajansı haberinden alıntıdır.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiye-nin-tel-aviv-buyukelcisi-torunlar-israil-cumhurbaskani-herzoga-guven-mektubunu-sundu/2785013

Ayrılırken tüm iyi temennilerimizin gerçekleşmesini diledik.

Hayırlı olsun.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün