Karanlıkların ve acıların yanındaki kurtarıcılar

Elda SASUN Dünya
10 Şubat 2023 Cuma

“ZEYTİN DALLARI” ismi altında Türkiye’ye gelen 450 kişilik İsrail kurtarma ekibi Türk ekipleri ve dünyanın dört bir yanından gelen diğer kurtarma ekipleri ile işbirliği içerisinde çalışıyorlar.

Perşembe gecesi Kahramanmaraş‘ta kurtarma ekibiyle yaptığım görüşmede AFAD ile yan yana çalıştıklarını açıklayan ekip üyelerinden Ronen Levi, tonlarca araç, ilaç, tıbbi ve insani yardım malzemesiyle hizmet verdiklerini dile getirdi. Levi, geceleri bazen -10 dereceye inan soğukla, sayısız yıkık binaların altında hala yaşayanlara ulaşmak için düzenli bir şekilde uğraştıklarını ifade etti. Levi, AFAD’ın dediklerine uyarak, onların yönetimi altında uyumlu bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

 Cuma sabahı yapılan açıklamaya göre ekip, sahra hastanesi yerine Kahramanmaraş’ta bulunan bir hastaneyi yardımlara hazır vaziyete getirdiklerini açıkladı. Levi, ‘‘Hastane her acil ihtiyaçlara cevap vermek için tam donanımla hazırlanıyor’’ dedi.

IDF, bölgeye bir sahra hastanesi kurmamız gerekiyordu ama sonunda mevcut bir hastane binasında çalışmalarımızı yapmaya karar verdik. Depreme kadar faal olan bir hastane bulduktan sonra Sağlık Bakanlığı ile anlaşmaya vardık’’ dedi.

Ynet haber ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, Shahar Taburu'nun ustabaşısı Shlomi Soliman, "Asıl görevimiz bir sahra hastanesi kurmaktı, görev değişikliği göz önüne alındığında, çabalarımız sahadaki tüm birliklerin yetkinliğini artırmaya ve bir lojistik sağlamaya odaklanacak" ifadelerine yer verdi.

5 gündür Kahramanmaraş ve Adana‘da bulunan İsrailli ekibin Türk arama kurtarma ekipleriyle ortak yürüttüğü çalışmalar, "İsrailli acil yardım gönüllüleri, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), sağlık görevlileri ve Zaka (Afet kurbanlarını tespit eden kurum) gönüllüleri kuvvetlerinden oluşuyor.

Bölgede bulunan diğer gönüllüler, İsraillilerin önce binayı tarayıp yıkım şeklini tayin ettiklerini tespit ettikten sonra kurtarma planı yapıp depremzedeye ulaştıklarını anlattı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün