Cumartesi akşamı Tel Aviv´de 100 binden fazla kişi yürüdü

Tel Aviv´de sayısı yüz bini aşan vatandaşlar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin ´yargıyı zayıflatma´ girişimlerini ve aşırı sağcı politikalarını protesto etti.

Elda SASUN Dünya
23 Ocak 2023 Pazartesi

100 ila 130 bin katılımcı ‘demokrasi için mücadele’ uğruna toplanan halk, yürürlüğe girmesi beklenen yeni hukuk devrimine karşı, İsrail bayrakları ve pankartlarla hükümeti protesto etti, "Demokrasi kazanacak!" sloganları attılar. Aynı zamanda Berşeva, Hayfa ve Herzliya şehirlerinde ve Kudüs Başkanlık Evinin tam karşısında hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi.

Protesto yürüyüşü Tel Aviv'in merkezinde, hükümet merkezini ve İsrail Savunma Kuvvetleri üssünü içeren Kaplan Caddesi'nde saat 19.00'da başladı. Saat 17.00’den itibaren Hashalom, Barış Kavşağı'na kuzeyden güneye girişler ve Tel Aviv'in merkezindeki birçok caddenin trafiğe kapatılmasına rağmen Tel Aviv ve diğer şehirlerden gelenler, çoluk-çocuk ailece akın akın, sessizce yürüyerek protesto alanına geldi. Eski Başbakan Lapid, Savunma eski Bakanı Gantz dışında birçok tanınmış kişi, az da olsa sağcı Likud için oy verenler ve kipalı dindarların da bulunduğu gösteride konuşma yapan İsrailli ünlü yazar David Grossman, “Şimdi karanlık bir zaman, şimdi kalkıp feryat etme zamanıdır. Bugün için yaşananlar, bizim ve çocuklarımızın kim olacağını belirleyecektir. Ben ülkemde sürgün gibi olmayı reddediyorum” diyerek korkusunu dile getirdi ve protestocuları destekledi. Yazar, “İsrail Devleti, dünyadaki Yahudi insanının, Yahudi halkının kendini evinde hissedeceği tek yer olması için kuruldu. Ancak bu kadar çok İsrailli ülkelerinde kendilerini yabancı gibi hissediyor, gençlerimiz gitmek istiyorlarsa belli ki bir şeyler ters gidiyor” dedi.

Protestolar hem koalisyon hükümetine baskı yaparak yeni yargı yasalarını iptal ettirmek, hem de hükümeti yıpratmak amacını taşıyor. Lapid protestoların amaçlarına ulaşana kadar devam edeceğini ifade etti. 22.00 gibi sonlanan protestoda olağanüstü kalabalığa rağmen hiç olay yaşanmadı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün