Lapid´in ´ülke tarihindeki en aşırı ve çılgın hükümete´ karşı protestosu

Elda SASUN Dünya
12 Aralık 2022 Pazartesi

Netanyahu’nun hükümet kurma hazırlığında olduğu İsrail’de Yeş Atid ve İşçi partileri, “ülke tarihindeki en aşırı ve çılgın hükümete” karşı protesto çağrısında bulundu. Çağrı üzerine muhalefet üyeleri ve destekçilerinin başlatmasıyla tüm ülke genelinde, hükümete karşı gösteriler başladı.

Yeş Atid aktivistleri Tel Aviv’de trafiğe kapatılan KKL Köprüsü'nde “Çılgınlığı durdurun, devlet için savaşın” ve “Karanlığı defetmeye geldik” sloganları atarak yeni kurulacak koalisyonu, hükümeti, Nethanyahu’yu protesto etti.
Halen başbakan olan Yeş Atid lideri Lapid, Başbakan adayı Netanyahu'nun "yönetemeyeceği bir hükümet yarattığını" iddia etti. Köprüde gerçekleşen protestoya katılan Lapid, “Çocuklarını askere göndermeyen bir hükümete vergi ödemek için burada değiliz” dedi. Lapid şöyle devam etti:
“Burada normal bir hükümet kurulsaydı, ona izin verirdik. Durum böyle değil. Hele ki durum asıl kurbanlar olan çocuklarımız ve askerlerimiz olduğunda değil.” Lapid, Milli Eğitim Bakanlığı'nın feshedilmesine ve tüm dairelerin buradan koalisyon ortaklarına devredilmesine de değindi. Son günlerde İsrail kamuoyunda 'Eğitim Bakanlığının tasfiyesi tamamlandı, bakanlık tamamen dağıtılıyor!’ haberi gündemdeydi. “Aşırı sağcı ve dindar Smotrich, öğretmenler konseyindeki atamaları yapacak, ultra-Ortodoks eğitim, şimdi Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde dindar Şas Partisi adına başka bir bakan da olacak. Orada ne yapacak? Orada ne yapacağını düşünüyorsunuz?” sorularından sonra Lapid, Savunma Bakanlığı konusundaki koalisyon müzakerelerinin sonuçları hakkında sosyal medya hesabında şunları yazdı: “En aşırı yerleşimcilerin bakanlık bünyesinde kendi bakanları olacak. Sivil idareden Smotrich sorumlu olacak, başına bir general atayacak. Her şeyi olabildiğince çabuk yapıyorlar, alışacağımız çılgınlığı normalleştirmeye çalışıyorlar. Teröre destek vermekten hüküm giymiş ve bir gün bile hapis yatmamış bir suçlu olan Ben Gabir ise ordu, polis ve güvenlik güçlerinden sorumlu olacak. Rüşvet davasından suçlu olmuş, Şas Partisi lideri Aryeh Deri, içişleri bakanı ve koalisyon anlaşmasına göre iki yıl sonra maliye bakanı olacak. Ciddi vergi suçlarından henüz hüküm giymiş bir seri suçlu, vergi dairesinden sorumlu olacaktır. Bu arada da ekonomiyi Tevrat yasalarına göre yöneteceğini açıklayan maliye bakanı Smotrich'e sahip olacağız. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum ama bundan kimin yararlanacağı oldukça açık. Bir akıl hastanesinde en azından yönetim normaldir. Bu hükümet normal değil. Biz, köprülere, kavşaklara, sokaklara gideceğiz. Ülkemiz için savaşıyoruz ve pes etmeye niyetimiz yok.”

Halen başbakanlık görevini sürdüren Lapid, gösteride şunları ekledi: “Kurulan yeni hükümete şunu söylemek için buradayız - biz enayiniz değiliz. Bu hükümet, ülke tarihindeki en aşırı ve en çılgın hükümettir. Netanyahu zayıf ve ortakları ondan daha genç, ondan daha kararlı ve aşırıcılar. Onu kayıtsız şartsız boyun eğdirdiler ama biz bu ülkenin her sokağında sevdiğimiz bu ülke için, demokrasi için, çocuklarımızın geleceği, askerlerimiz için savaşacağız ve asla ama asla pes etmeyeceğiz” dedi.
Başbakan adayı Netanyahu resmi olarak Devlet Başkanı Herzog'dan hükümeti kurması için kendisine verilen görev süresini 14 gün daha uzatmasını istedi.  Netanyahu, Devlet Başkanı’na yazdığı mektupta bunu, pozisyonlar alanında henüz üzerinde anlaşmaya varılmamış sorunların olduğu gerçeğiyle isteğini haklı çıkardı.
Netanyahu, “Bu noktada, 37. hükümetteki pozisyonlarla ilgili ekler veya mektuplar, beni başbakanlık pozisyonu için öneren tüm gruplarla imzalandı. Ancak, pozisyonlar alanında hala sorunlar var. Henüz üzerinde anlaşmaya varılmamış ve yukarıda belirtilen tüm hizipler, pozisyonların bölünmesi için bir koşul olarak tam koalisyon anlaşmalarının, birçok ve karmaşık ilke konularına atıfta bulunmaktadır” dedi.

Kaynak: İsrail haber siteleri Ynet ve Walla, Times of Israel ve Yair Lapid sosyal medya hesapları

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün