Sapienship´te Yuval Harari´yi hissetmek

Elda SASUN Dünya
22 Eylül 2021 Çarşamba

Birçok kez yazılarımda kitaplarını kaleme aldığım, fikirlerini paylaştığım, uluslararası ünlü İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari, haziran ayında, Şalom Dergi’de kendisi hakkında yazdığım uzun bir makale ile kapak konumuz olmuştu. Bu vesile ile hem gazetemizi tanımak hem de dergimizi kendilerine sunmak üzere, yeni ofisleri ‘Sapienship’i ziyaret ettim. Makalelerim için yardımını esirgemeyen Harari’nin halkla ilişkiler ekibini yakından tanımak ve bu ofiste bulunmaktan büyük heyecan ve onur duydum.

Sapienshipin hikayesi

Yuval Noah Harari, 2019 yılında, İtzik Yahav ile birlikte Sapienship adında bir şirket kurdu. Bu sıra dışı diyebileceğim organizasyonun kuruluş amacı, dünyaya tesir edecek yeni fikirleri yönetmek, onları teşvik etmek ve günümüzün küresel zorluklarına dikkat çekerek onlara çözüm bulma konularına odaklanmaktı. Onların kelimelerini kullanırsam, Sapienship bu dünyaya toplumsal etki yaratmak amacıyla kurulmuş bir şirket olarak yola çıktı.

Sapienship'in yeni ofisleri, Dizengoff Caddesinde bulunan Dizengoff Center Tower'da göz kamaştıran bir şehir manzarası eşliğinde, Harari'nin en çok satan kitapları ile ortaya koyduğu fikirlerini tanıtmak üzere özel bir konseptle tasarlanmış. Yahav ve Harari’nin sitelerinde de ‘sosyal etki şirketi’ olarak tanımladıkları Sapienship’in ismi Latince ‘wise man/akıllı’ anlamına gelen ve aynı zamanda modern insanın ait olduğu türün adı olan ‘sapiens’ ile İngilizce ‘arkadaşlık’ eki olarak nitelendirilebilecek ‘ship’ kelimelerinden oluşuyor. Şirkette medya ve pazarlama uzmanlarının yanı sıra hukukçular da görev alıyor. Yahav ve ekibi, Harari'nin yazdığı kitaplarda da belirttiği gibi, insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli üç zorluğuna çözüm bulmayı amaçlıyor.

Harari’ye göre günümüzde, insanlığın karşı karşıya kaldığı üç zorluk şunlar: Ekolojik katliam, nükleer savaş ve yıkıcı teknolojiler. Yıkıcı teknolojiye bir örnek vermek gerekirse Harari, pandemi sürecinin, gelişmiş yapay zeka teknolojilerinin zararlı da olabileceği ve hepimizin mahremiyetini ihlal edebileceğini ispatladığını savunuyor.

Sapienship bütün bu zorluklarla ilgili düşüncelerini Facebook ve Google gibi sosyal ağlarda paylaşmanın yanı sıra, dünya liderleri de dahil olmak üzere birçok isimle iletişim kurarak ilerletiyor. Angela Merkel, Mark Zuckerberg, bunlardan sadece bazıları…

Harari'nin ortağı, menajeri ve aynı zamanda Sapienship’in genel yöneticisi Yahav, medyaya verdiği bir demeçte "Büyük fikirleri teşvik etmek, birçok kişi ve hükümetle konuşarak bu zorlukların üstesinden gelme çarelerini birlikte bulmak için şirketin yeni bir eve ihtiyacı olduğu açıktı. Bu nedenle Dizengoff Center’daki ofise taşınmaya karar verildi” dedi.

 

Ofis

Sapienship’in kapısından girmek bile bir ayrıcalık; ziyaretçi kabul etmiyorlar. 500 metrekarelik bir alana sahip olan ofis geniş camlarla çevrili. Açık ofis diye tabir ettiğimiz şekilde tasarlanmış. Renkler ve dekor oldukça sıra dışı. Harari’nin özel bir odası yok, daha çok evinden çalışıyor.

Neden bu büyüklükte bir ofise ihtiyaç gördüklerini açıklarken Yahav, "Yuval’in ilk kitabını İngilizce olarak yayınlayacak bir yayıncı bulmam üç yılımı almıştı. Kitap 2014'te İngilizce'ye çevrildiği an, çok satanlar listesine girdi ve uluslararası bir başarı elde etti. O zamandan beri onlarca dile çevrilen kitap dünya çapında büyük ilgi gördü. Daha sonra çıkan kitapları yayınlandıklarında hemen her dilde listelerinde bir numara oldu, çok satanlar olarak yine büyük ilgi gördü” diye açıklamış.

Böylece, yaklaşık 2014'ten itibaren Yahav, Harari’nin kişisel yönetmeni olarak kendini sayısız soru, ders ve röportaj talebi, dünya çapında liderlerle toplantı önerisi ve işbirlikleri dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen sayısız talebi karşılamaya çalışırken bulmuş. Çalışmanın kapsamı genişledikçe Yahav, Harari ile ortak fikirlerini tanıtması için zaman tanıyacak daha fazla çalışanı işe alması gerektiğini anlamış. Çalışma ekibinin çoğalıp büyümesi ile, adeta dünyaya geniş bir bakış açısı fikrine uygun, bu temayı yansıtacak yeni bir ofis tasarımına girişilmiş.

Ofise girdiğinizde şeffaf bir toplantı odası, Harari’nin 60 dile tercüme edilen kitaplarının da yer aldığı büyük, ahşap bir kütüphane ve dünyanın birçok yeri ile iletişim kurmaya yarayan bir video ekran göze çarpıyor. Uluslararası bir şirketin genel merkezi olması nedeniyle kütüphane aynı zamanda dünyanın her yerindeki şirket çalışanları ile toplantılar için de kullanılan son teknoloji bir bilgisayar ekranına sahip. Bu alan aynı zamanda Harari'nin röportaj yaptığı bir yayın stüdyosu olarak da hizmet veriyor.

Harari'nin Sapienship'te daimi bir ofisi olmamasına benim gibi şaşıranlar, bu şirketi kurmaya iten sebeplerden birinin de, tarih hocası Yuval’ın kitabı yayımladığından beri yeni şeyler araştırmak için zaman bulmasına yardımcı olmak da olduğunu öğreniyoruz. Yuval Harari her an bir şeylerle ilgileniyor, ancak bir filozof olarak bilmediklerini keşfetmek ve araştırmak için boş zamana ihtiyacı var. Sanırım bu mekan için bütün bu amaçları gerçekleştirmek için kurulmuş, çok yönlü amaçları olan dostane ve akıllı bir şirket demek yanlış olmaz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün