DİZİLERDE HANUKA

Bu sene de ışık ve umut dolu Hanuka kutlamalarının sonuna gelirken, televizyon dünyasında Hanuka gösteriminden bahsetmesek olmazdı! Liste uzar gider ama ilgimizi çeken 6 tanesi sizlerle…

Duymayan Kalmasın
5 Aralık 2021 Pazar

Renin Özlevi & Damla Ornadis

  • Rugrats

4. Sezon 1. Bölüm (4 Aralık 1996) – “A Rugrats Chanukah”

Bu bölüm birkaç olay örgüsü üzerinden ilerler. Bölümün içinde geçen ana konu ise İsrael topraklarında komşu devletlerle barış içerisinde yaşayan Yahudilerin komşu devletin kralının değişmesi ve topraklarının işgaliyle esir düşmesi sonucu Makabilerin tarih sahnesindeki önemidir.

  • The O.C.
  • 1. Sezon 13. Bölüm (3 Aralık 2003) – “The Best Chrismukkah Ever”
  • 2. Sezon 6. Bölüm (16 Aralık 2004) – “The Chrismukkah That Almost Wasn’t”
  • 3. Sezon 10. Bölüm (15 Aralık 2005) – “The Chrismukkah Bar Mitz-vahkka”
  • 4. Sezon 7. Bölüm (14 Aralık 2006) – “The Chrismukk-huh?”

Dizinin her sezonda bir tane olmak üzere dört Hanuka bölümü bulunmaktadır. 4 bölümünün dördü de yaratıcı ve merak uyandırıcı başlıklarla karşımıza çıkar. Yahudi bir baba ve Hristiyan bir anne ile büyüyen Seth Cohen, Hanuka ve Noel tatilini birleştirme kararı alınca, ortaya Chrismukkah çıkar.

  • Big Mouth

5. Sezon 8. Bölüm (5 Kasım 2021) – “A Very Big Mouth Christmas”

Bu bölümde Andrew, Noel kutlamak istediği ve Noel yerine Hanuka kutlaması gerektiği için Yahudi olmamayı diler. Dileğinin kabul olmasıyla beraber Hristiyan olmanın kendine has zorluklarını fark eder. Sonra bu dileğinden dolayı pişmanlık duyar. Tekrar Yahudi hayatına dönmek için elinden geleni yapar.

 

  • Friends

7. Sezon 10. Bölüm (14 Aralık 2000) – “The One With the Holiday Armadillo”

Bölüm Ross’un yarı Yahudi oğlu Ben’e Hanuka’yı öğretme çabasını ele alıyor. Ben Noel gelenekleriyle büyütülmüştür ve Hanuka hakkında bilgi sahibi değildir. Ross bunu değiştirebilmek için Hanuka hikâyesini Ben’e anlatmak ister. Fakat Ben’in ilgisi Noel ve Noel Baba’nın getireceği hediyelerdedir. Bu durumu değiştirmeye çalışıp başarılı olamayan Ross tam pes etmişken Holiday Armadillo imdadına yetişir.

  • Crazy Ex-Girlfriend

1. Sezon 8. Bölüm (30 Kasım 2015) – “My Mom, Greg’s Mom and Josh’s Sweet Dance Moves”

Annesini mutlu etmek için her şeyi yapabilecek olan Rebecca kendisini ziyarete gelen dine bağlı Yahudi annesine yaranabilmek için ilk iş olarak evindeki Noel süslerini kaldırıp Hanuka’nın sembolü olan süslemeleri evine dizmeye başlar. Buna rağmen annesi evine gelir gelmez şikâyet edecek o kadar şey bulur ki duruma canının sıkılmaması mümkün değildir. Annesinin ziyareti boyunca hiçbir şeyden memnun olmayan tavrına dayanamayan Rebecca annesine isyan eder. Annesi her şeyden şikâyet eder yapısının onu hayata hazırlamak için olduğunu söylerken Rebecca bu Noel ve Hanuka’da kendi ayaklarının üstünde duran bir yetişkin olduğunu fark eder.

Dizi boyunca Yahudi motiflerinin bulunduğu ve Rebecca’nın kendi Yahudi kimliğini incelediği bölümler de vardır. Hatta yukarıda sözü edilen bölüm, 1901 yılında gemide geçen bir diyalog ile başlar. Geçmişe giderek Rebecca’nın ailesinin Avrupa’dan Amerika’ya gemiyle gidişini ve Yiddiş konuşmalarını gösteren bölüm, Hanuka sahneleriyle de devam eder.

  • Glee

4.Sezon 10.Bölüm (10 Aralık 2012) – “Glee, Actually”

Bu bölümde Yahudi üvey kardeşler Jake ve Noah Puckerman "Hanuka, Oh Hanuka" şarkısını söylüyorlar. Performanslarının sonunda bölüm, her iki kardeşin de sol omzuna Davut Yıldızı (Magen David) dövmesi yaptırmasıyla sonlanıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün