Holokost Kurtulanı yazar Eddie Jaku, Sidney´de hayatını kaybetti

Auschwitz´ten kaçarken kolera ve tifoya yakalanan ve ölmek üzereyken ABD askerleri tarafından bulunan Holokost Kurtulanı Eddie Jaku 101 yaşında vefat etti.

Dünya
12 Ekim 2021 Salı

New South Wales Eyaleti Yahudi Temsilciler Kurulu CEO'su Darren Bark yaptığı açıklamada, "Eddie Jaku yalnızca topluluğumuz için değil, dünya için de bir umut ışığıydı’’ dedi.

Avusturalya Başbakanı Scott Morrison, Jaku'nun hayata umutla tutunan ilham ve neşe kaynağı olduğunu belirtirken, Avustralya Yahudi Cemaati tarafından özleneceğini dile getirdi.

Avustralya Hazine Bakanı Josh Frydenberg, "Jaku hayatını, insanları hoşgörüsüzlüğün tehlikeleri ve umudun önemi hakkında eğitmeye adamıştı. Hayat hikayesi gelecek nesillere aktarılmalı’’ dedi.

Jaku, 2019'da Sidney'de yaptığı bir konuşmada, "Kimseden nefret etmiyorum. Nefret, düşmanını yok edebilen ama insanın kendisini de yok edecek bir hastalık. Mutluluk gökten düşmez. Bu bizim elimizde. Bu dünyayı herkes için daha iyi bir yer haline getirmek için elimden geleni yapıyorum’’ demişti.

Jaku, gönüllü olarak çalıştığı Sidney Yahudi Müzesi'nde deneyimlerini ve yaşam felsefesini ziyaretçilerle paylaşıyordu.

Buchenwald ve Auschwitz de dahil olmak üzere birçok toplama kampına gönderilen Jaku hayatta kalarak kaçmayı başarmıştı fakat ailesi gaz odalarında hayatını kaybetmişti.

Holokost Kurtulanı Eddie Jaku’nun anı kitabı ‘Dünyanın En Mutlu Adamı’ New York Times’ın en çok satan kitapları arasına girmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün