Geçmiş zaman olur ki

Toplum
14 Nisan 2021 Çarşamba

Geçen haftaki adımla yayınlanan aslında 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nin bir etkinliği olan “Geçmiş Zaman Olur ki …” başlığıyla sunulan fotoğrafların birine büyük ilgi gösterilirken geçmiş dönem Hahambaşımızın yer aldığı temel atma töreniyle ilgili bir bilgiye ulaşılamadı.

Gelen açıklamalara yer verirken aynı albümün diğer bir fotoğrafını da (müzayededen aldım) yayınlamak ve arkasındaki notu aktarmak isterim:

13 Mart 1954 Arnavutköy Amerikan Kız Lisesi: Rosy Antika, Sara (Lote) Lombrozo, Tülin Seran, Ayla Soylugüven, Leyla Birsan, Nadia Kitapçı, Candan Selek…

Geçen haftaki fotoğrafı bizim ‘Sefaradi’ grubuyla da paylaştım: Tepkiler anında geldi.

Eliz Gatenyo: Zizi Yohay şimdi Zizi Gabay. Adadaki ev sahibim idi. Şimdi o ev otel oldu.

Forti Barokas: Aynen ben de tanıdım. Ben de Çankaya’da o evde oturdum. Gelinine mesaj gönderdim gençlik soyadı Yohay mı diye…

Eliz Gatenyo: Evet o. Çela’nın karşısı.

Forti B: En sağdaki.

İzzet Bana: Rozi Antika, İsrail’de yaşıyor.

Dolaylı gelen bilgi, İzak Antika: Annem üçünü de hemen tanıdı. Sara’ya Lote de derlermiş. Burgazlı. Kısa bir süre önce vefat etti. Rozi İsrail’de. Zizi Büyükada’da sağ ve şimdiki soyadı Gabay. Annem Ceni Beraha.

İzzet B: Rosy bir doktorla evlenmiş, İsrail’e gitmiş ancak sonraki soyadını hatırlamıyorum.

Korin Penso: Ben de 1964-71 yılları arasında o evde oturdum. 

Bu arada Zizi’nin ikiz kardeşi de dile geldi.

Büyükada’dan tanıdığım Zizi Gabay’ın oğlu Berti Gabay gazete çıkar çıkmaz beni aradı ve annesiyle konuştuğum taktirde büyük zevkle bazı bilgileri paylaşabileceğini söyledi. Ancak olmadı. Haftaya bir şeyler aktarması için arayacağım.

Roger Asseo (sevgili bir abim, ayrıca bir dönem kayınpederim Gaston Behar’ın Saint Benoit’dan sınıf arkadaşı): Dört kız arkadaş 1954 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu. Sara (Lote) Lombrozo, daha sonra Anri Ruso ile evlendi (her ikisi de vefat ettiler). Rosy Antika, Edirneli Doktor Sami Haras (vefat) ile evlendi. Babası Antika Nakliyat Şirketi’nin sahibiydi. Zizi Yohay ise Moris Gabay (vefat) ile evlendi. Kışları Nışantaşı’nda yaşıyor. – Jenny Nissiyof ise bu satırların yazarı Roger Asseo ile evlendi ve karı-koca yaşamlarını Zekeriyaköy’de sürdürüyorlar. Belki de örgü öğrenme seansını fotoğraflandıran da o olabilir.

Tüm bu kişiler, kardeş ve çocukları ile ilgili telefon numaraları da müzeye aktarıldı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün