Nazilerden saklanan Tevrat, seksen yıl sonra iade edildi

Hollanda´nın Nazi işgali sırasında bir sinagogdan kaybolan bir Tevrat rulosu, seksen yıl sonra bulunarak sinagoga iade edildi.

Dünya
24 Şubat 2021 Çarşamba

Rotterdam Yahudi Cemaati Başkanı Chris den Hoedt açıklamasında, II. Dünya Savaşı’ndan beri hiç zarar görmeden, mükemmel durumda korunmuş olan Tevrat’ın, Hollanda’nın güney bölümünde bulunan Dordrecht şehri sinagogundan çalındığını ve şehirde yaşayan Pennings Ailesinin himayesinde günümüze geldiğini açıkladı. Aile, yerel tarihçi Kees Weltevrede’ye ellerinde, nereden geldiğini bilemedikleri, oldukça eski bir Tevrat rulosu olduğunu söyleyince tarihçi, bu haber ile oldukça heyecanlanan cemaatle temas kurarak rulonun gün ışığına çıkmasını sağladı.

Weltevrede, II. Dünya Savaşı’nda kaybolan rulonun onlarca yıllık akıbetini kimsenin bilmediğini ve Soykırım süresince kaybolan sayısız diğer dini eserler gibi yok edildiğinin düşünüldüğünü belirtti.

Nazi işgal kuvvetlerinin 1940 yılında Hollanda’daki tüm sinagogları kapattırmasının ardından, soykırımdan oldukça sarsılmış olarak olsa da sağ kurtulan, metal fabrikası sahibi Meijer Michiel Cohen adlı yerel Yahudi iş adamı, bulabildiği tüm Tevratları toplayarak saklamıştı. Yıllar sonra Aart Bezemer adında bir başka sanayici, Cohen’den fabrikayı satın almasının ardından bahsi geçen ruloyu, Dordrecht’li saygın bir öğretmen olan ve 2001 yılında hayatını kaybeden Kees Pennings’e hediye etmişti. Pennings’in eşi Tineke, tarihçiye rulodan bahsederek, dini belgenin Yahudi evine geri dönmesi sürecini başlatmış oldu.

Dordrecht’te yaşayan yüzlerce Yahudi’den sadece 60’ı Soykırım’dan sonra hayatta kalabilmiş, 80’li yıllarda da cemaat yok olmuştu.

Geri dönen Tevrat rulosu bugünlerde yenilenmesi gereken bir bölümü olup olmadığı ve dini törenlerde kullanılmaya uygunluğu açısından kontrol ediliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün