Kök Hücre ile Cildinizi Doğal Yoldan Gençleştirin

Sağlık
27 Ocak 2021 Çarşamba

Kök hücre tedavileri son dönemde giderek popüler oldu; fakat bir kavram karmaşası ve bilgi eksikliği mevcut bu konuda. Bir güzellik salonunda ya da tıp hekimi olmayan bir kişinin reklamlarında kök hücre tedavilerin yapıldığı iddiasını görebiliyoruz maalesef.

Benim kök hücre tedavileri başlığı altında en çok uyguladığım tedavi kök hücre ile cilt gençleştirme başlığı altında geçen ancak asıl adı Fibroblast tedavisi olan çalışmadır. Fibroblast şu sıralar sık duyduğumuz kollajen proteinini vücutta sentezleyen hücremizdir; ancak yanında elastini, bağ doku proteinlerini, fosfolipidleri de sentezleyerek derimizin dik durmasını, nemini, parlaklığını, pürüzsüzlüğünü de sağlar. İşin estetiksel bir boyutu olduğu için bu konu çok gündemde şimdi.

KÖK HÜCRE İLE CİLT GENÇLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR ?

Kişinin kulak arkasından lokal anestezi ile 2 dk. süren bir işlem ile deri örneği alınıyor. Bakanlık onaylı, dünya standartlarındaki kök hücre laboratuvarına gönderiliyor. Burada içine bir katkı maddesi koymadan kişinin derisinin sağlığından ve gençliğinden sorumlu olan Fibroblast hücresi çoğaltılıyor. Yaklaşık 4-6 hafta sonra hücreler sertifikası ile bize gönderiliyor. Bu sertifikada kaç milyon hücre olduğu, canlılık oranları, ayrıntılı immünfenotiplendirme, bakteri, virüs taramaları ayrıntılı olarak yer alıyor. Sonrasında 30-40 dk. kadar lokal anestezik karışımı bir kremle bekledikten sonra  15 dk. kadar bir uygulama gerçekleştiriliyor. Bu işlem 1 ay sonra ikinci kez ve 1 ay sonra da üçüncü kez yapılıyor; ancak deri biyopsisi baştan bir kere alınıyor. Yüz, boyun, dekolte bölgesi ve ellere veya hangi deri bölgesinin gençleşmesi isteniyorsa o bölgeye enjekte ediliyor. İnvaziv bir işlem olmadığı için kişi uygulamadan sonra çıkıp toplantısına gidebiliyor. Bunlar mevcut Fibroblast hücrelerini de uyararak geçmiş yıllardaki sayı ve yapıya ulaşıp cildi mikroskobik anlamda yani gerçek anlamda gençleştiriyor.

KİMLER TERCİH EDİYOR ?

Yaklaşık olarak binin üzerinde fibroblast uygulaması yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim; kök hücre ile cilt gençleştirme, doğallık yanlısı hasta grubunun tercihi olan bir tedavi şekli, Bir şekilde farklı biri gibi görünmekten çekiniyorlar; ancak gelişen tıp uygulamaları ile insanlar kendileri için bir iyileştirici yöntem de arıyorlar.

Burada ana fikir doğallıktır. Yani herkesi kendi geçmiş cilt yapısına döndürmek ama bunu yaparken ifadeyi bozmadan, mimikleri dondurmadan yapmak. Tabiri caizse doğal, belli etmeden ve uzun etkili bir tedavi gibi düşünmek gerekir. Daha genç hasta grubu ise mevcut olanı korumak için yani antiaging amaçlı yaptırıyor.

İnvaziv bir işlem olmadığı için ve sizin yüzünüze verilen tamamen size ait kendi hücreleriniz olduğu için herhangi bir komplikasyon, anormal bir sonuç teorik olarak bile mümkün değildir; fakat aynı sebeplerden ötürü de bireysel metabolizma farklarına bağlı olarak gençleşme süreçleri de farklılık gösterebilir.

KÖK HÜCRE BAŞKA NERELERDE KULLANILIR ?

Bu sorunun cevabı o kadar uzun ki Gülümseme

Aslında son dönemde koronavirüs tedavisinde de kullanıldığı haberleriyle karşılaşıyorsunuz. Tabi buradaki farklı bir hücre grubu ve daha geniş bir kullanım alanının ufak bir kısmı sadece .Artık insanlar şöyle düşünüyor “Tamam yaşlanmayı istemiyorum; ama ölmeyi hiç istemiyorum. Zamanla kaybettiğim hücreler sadece cildimde değil ki. Karaciğerimde, kalbimde, beynimde de bu etkileri geri döndürmeye çalışalım” Benim iç organ antiaging’i dediğim uygulamalar da dünyada mevcut ya da koronavirüs örneğinde olduğu gibi bağışıklığı güçlendirmek, organlar arasındaki hücresel sinyalleri düzenlemek, vücuttaki yangı reaksiyonunu azaltmak gibi sebeplerle yapılan uygulamalar da var.

Dünyadan yapılan yayınlar içerisinde özellikle Alzheimer hastalığında, Diabettes Mellitus vs. gibi otoimmün paterni olan rahatsızlıklarda oldukça iyi sonuçlar bildiriliyor; fakat tüm bunlara rağmen çalışmaların hala deneysel düzeyde olduğunu hatırlamak gerekiyor.

 

Opt. DR. Fatih Gökalp

Adres: Vali Konağı Caddesi 8/2 Nişantaşı / İSTANBUL

Tel: 0532 553 04 24 -  0212 225 19 09

Mail: [email protected]

https://www.drfatihgokalp.com/

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün