Kadın gücünün İBB´ye yansıması

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
13 Mart 2024 Çarşamba

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülkemizin dört bir yanında çeşit çeşit etkinliklerle kutlandı. Kadın cinayetlerinin gün geçtikçe arttığı, iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığına uğrayan bir dolu hemcinsimizin olduğu, taciz ve şiddete engel olmayı tam anlamıyla başaramadığımız Türkiye’de ‘Kadın’ başlığı altında atılan her türlü pozitif adımı sırf bu saydığım sebepler yüzünden daha çok önemsememiz gerektiğine inanıyorum.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen programlar arasında en dolu olanlardan biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin etkinlikleriydi.

İBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın kadın gazetecilerle bir araya geldiği ilk davete Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar, Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürü Sinem Gülenç ve ekiplerindeki tüm kadın çalışanlar ev sahipliği yaptı.

Gayet samimi bir havada gerçekleşen programda İBB Kadın vizyonuyla hayata geçirilen 444 80 86 Kadın Destek Hattı, Kadın Danışma Birimi, Kadın Dayanışma Evi, Kadın Dayanışma Paketi, Kreşler, Kadın Emeği Atölyesi ve Dükkânı gibi projeler tanıtılırken, gelecekte gerçekleştirilecek projeler de basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Dipşar, “İBB 71 bin kadının iş hayatına atılmasını sağladı ve yönetim kademelerinde de kadınların olması çok önemli. Bizler 10 kadın daire başkanlığı olarak çalışmaya devam ediyoruz. Mali Hizmetler Daire Başkanı’mız, yani İstanbul’un bütçesini yöneten isim bile bir kadın. Bu gurur verici. Artık İspark, şehir hatları vapurları ve metrolarda da kadın emekçilerimiz var” açıklamasında bulundu.

Kadın Destek Hattı’yla dört dilde 7/24 hizmet verdiklerini vurgulayan Dipşar, ayrıca yeni dönemde on yeni İBB Kadın Merkezi açacaklarını, kadınlara ücretsiz mamografi, ultrason ve sağlık hizmetleri vereceklerini, 10 bin haneye bez ve mama, 100 bin hamile kadına hamile destek paketi sağlayacaklarını, 30 bin kız çocuğuna eğitim desteği vererek İBB’nin en beğenilen hizmetlerinden olan yuvalardan 50 tane daha inşa edeceklerini söyleyerek İmamoğlu yönetimindeki İBB’nin yeni projelerinin müjdesini verdi.

 

“HİÇBİR KADIN GÖLGEDE VE KARANLIKTA KALMAYACAK”

Bu davetin hemen ardından ise Akademisyen Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun fikir öncülüğüyle İstanbul Vakfı çatısı alında hayata geçen ‘Büyüt Hayallerini’ projesinin ‘İlham Veren Adımlar Buluşması’, CRR Konser Salonunda gerçekleşti.

Buluşmada konuşan Dilek İmamoğlu, “Kadınlar Günü’müz kutlu olsun. Türk kadını oy verme hakkına çoğu ülkeden daha önce sahip oldu. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Cumhuriyet kazanımlarımızı sonuna kadar korumaya devam edeceğiz. Ayrımcılık ve şiddet haberlerine sessiz kalmamız beklenemez. Kadınlar iş hayatında erkeklere göre çok daha fazla engelle karşılaşıyor. Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının var olduğunu hepimiz biliyoruz.

Kadınların önündeki engelleri hep birlikte kaldıracağız, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadın hak ve özgürlüklerini temin edeceğiz. Hiçbir kadın gölgede ve karanlıkta kalmayacak. Sevgili kız çocukları, değerli genç kadınlar, kıymetli büyüklerimiz, bundan hiç kuşkunuz olmasın” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Büyüt Hayallerini büyük bir sosyal dayanışma hareketine dönüştü. Projenin ilk meyvesi olan kitaptan elde edilen gelirle 3000 kız öğrenciye eğitim desteği sağlandı. Biz hep şuna inandık; bu ülkenin kurtuluşu, bu ülkenin büyümesi, gelişmesi, kalkınması noktasında çok önemli. O da fikri hür, vicdanı hür nesillerle geleceği karşılamak. Çünkü biliyoruz ki cumhuriyet ve gençlik ayrılmaz bir bütündür. Cumhuriyet eğitim seferberliğidir. Cumhuriyet aydınlanmadır. Cumhuriyet cehaletle mücadeledir, savaştır” dedi.

Salonda Celal Şengör, Naci Görür, Bülent Eczacıbaşı gibi davetliler de bulunurken, etkinlik kapsamında Yazar İpek Ongun, Türkiye Satranç Şampiyonu Kübra Öztürk Örenli, yazılım sektörünün önde gelen isimlerinden Dilek Duman, İş İnsanı Ayşegül Taşkıran ve İtfaiye Eri Hilal Nur Kulu’nun katıldığı söyleşi büyük ilgi gördü. Konuklar, sahneden İstanbul Vakfı Genel Müdürü Perihan Yücel’e de teşekkürlerini bildirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün