Aleyna Tilki´nin kariyerindeki Britney benzerliği!

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
13 Aralık 2023 Çarşamba

23 yaşında gencecik bir kadın Aleyna Tilki… Yıllar önce Acun Ilıcalı’nın ‘Yetenek Sizsiniz programında da şansını arayan popüler kültürün en bilinen isimlerinden Aleyna, henüz 16’sına basmışken gece kulüplerinde sahne almaya başlamıştı. O dönem Sabah Gazetesi’nden Özlem Avcı’nın konuyu haber yapması üzerine Aleyna Tilki, birden ana haber bültenleri ve magazin programlarının ilgisini çekerek kendini tüm televizyon kanallarının başrolünde buldu. Emrah Karaduman’la ortak çalışması ve çıkış şarkısı ‘Cevapsız Çınlama’ bu sansasyonların da etkisiyle ön plana çıktı ve 500 milyonun üzerinde dinlendi. Zaten Aleyna’nın sesinin güzelliği, dişiliği ve dansları potansiyel kitlesinin genişliğini de gözler önüne seriyordu.

‘Sen Olsan Bari’, ‘Yalnız Çiçek’, ‘Dipsiz Kuyum’ gibi çok tutan şarkıların yanında Aleyna Tilki, kariyer yolculuğuna Cornetto, Mavi Jeans gibi marka değeri çok yüksek reklamları da ekledi.

Şarkıcı, 2019'da dünyanın en büyük müzik şirketlerinden Warner Music Group ile anlaşma imzaladı ve sonrasında Tilki'nin şirketle bir İngilizce albüm ve 4 parça yapacağını açıklandı. 2021’de Dua Lipa’nın da söz yazdığı ‘Retrograde’ adlı ilk İngilizce şarkısının video klibi yayınlandı.

Ve 2024’e girmeden kısa bir süre önce, Tilki uzun süredir konserleriyle ilgili problem yaşadığını anlatan çok çarpıcı bir video paylaştı. Şarkıcı, kısaca sahnelere çıkışının engellendiğini ve konserlerinin iptal edildiğini söyleyerek sektöre sinkaflı bir de küfür savurdu. Aleyna "Varoluşumdan ve duruşumdan dolayı sahnelerimin iptal edildiğini, bazı yerlerden banlandığımı artık zaten biliyorsunuz. Bir de beni çocukluğumdan beri canım pahasına vicdansızca çalıştıran insanlar, bugün daha fazla para kazanmak için beni ait olduğum sahnelerden alıkoymaya çalışıyorlar. Ve beni çalıştıranların yanındaki sektörü domine eden sanatçılar da, bu durumu en çok destekleyen insanlar” diyerek geçmişte tacize uğradığı mekanlarda tekrar sahneye çıkmaya zorlandığı iddiasında bulundu.

Şarkıcının menajeri Haluk Şentürk, Aleyna'nın kendisini hedef gösterdiği iddialarına ve "Beni öldürmek istiyorlar" sözlerine "Aleyna kendi kendisinin katili. Avrupa turnesinde istediği lüks talepler nedeniyle kadro dışı kaldı" açıklamasını yaptı. Tilki, bunu da net bir dille yalanladı.

 

CAN BONOMO’DAN ALEYNA TİLKİ’YE DESTEK

Müzik sektörünü karıştıran bu polemiğin ardından Can Bonomo, Yekta Kopan ve birçok ünlü isim Aleyna Tilki’ye destek verdi. Yekta Kopan “Her sektörde köşeleri tutan, biat etmeyene kendince ceza kesen, işine gelince baş tacı edip istemediğinde de ‘zamanında tacize uğradığı mekânlara süren’ çakallar vardır. Sektörde dayanışmanın sesi çıkmazsa, o çakalların sesi çıkar” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

Bonomo’nun yaptığı benzetme ise ilgimi çekti. Sanatçı, X’te yazdığı mesajda “The Woman in Meyi kısa bir süre önce okudum. Britney Spears, hayatının benzer sebepler yüzünden nasıl cehenneme döndüğünü kaleme almış. Olan biteni idrak etmeye başladığında maalesef geç kaldığından bahsediyor. Aleyna'nın bu farkındalığını ve cesaretini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

2008’de yaşadığı büyük krizin ardından 13 yıl boyunca babasının vesayeti altında olmasından dolayı, adına hayranları tarafından #FreeBritney hareketi başlatılan Britney Spears da çalkantıya dönüşen pırıltılı yaşamının ardında büyük travmalar geçirdi. Kimine şahit olduk, kimini ise ‘The Woman in Me’ kitabında kendisi kaleme aldı.

Bonomo’nun sözleri üzerine kitabı hemen okuma fırsatım olmadığından YouTube’da ‘Kazıklı Maria’ adlı hesabıyla tanınan Meryem Yavuz’un uzun ve detaylı paylaşımından tüm bilgilere hakim olma fırsatı yakaladım.

 

KENDİNİ LOLİTA ROMANININ İÇİNDE BULMAK

Büyükannesinin geçmişte intihar ettiği ve babasının da -belki de bu sebeplerden- alkolikliği yüzünden sürekli kavgalar çıkardığı bir evde mutsuz bir evliliğin gölgesinde büyüyen Spears, “Doğumumla annem ve babamın evliliklerinin üzerine çimento atıldı” cümleleriyle ilk travmasının çocukluğundan geldiğini anlatıyor kitabında…

Aleyna Tilki gibi 16 yaşındayken ‘Baby One More Time’ı çıkardığı dönemde Billboard listelerinde 1 numaraya yerleşen Spears, kısa sürede basın ve sektör tarafından seksüalize edilerek bir arzu figürü haline getiriliyor. Çocukken tanıştığı meslektaşı Justin Timberlake ile ilişki yaşadığı esnada erkek tarafına müziğinin sorulduğu röportajlarda, Britney’in bekareti yahut göğüslerinin silikon olup olmadığı tartışılıyor.

Britney ve Aleyna aynı yaşlarda, aynı dönemlerde kendilerini adeta Vladimir Nabokov’un ‘Lolita’ romanının içinde buluyorlar ve çevresindekiler tarafından duygusal anlamda istismar ediliyorlar.

Britney, Justin Timberlake’in ‘Cry Me A River’ klibinde kendisi için yaptığı aldatma imasından sonra ambargoya uğruyor. Ondan bebek aldırma, Kevin Federline ile başarısız bir evlillik, anne ve babasıyla bir türlü yoluna koyamadığı ilişki, çocuklarını görememe işkencesi onu saçını kazıtmaya kadar götürüyor. Şimdilerde de instagram hesabından paylaştığı çıplak pozlarla yine gündemde.

Aleyna’ya döndüğümüzde ise o da kendine hakim olamayarak hareket çektiği ve küfür ettiği bir video yayınlıyor ve isyanını dile getiriyor. Yani yol yakınken bu buhrandan kurtulmaya Britney’den daha müsait.

Aleyna Tilki, gerçekten güçlü bir sese sahip ve belli ki işine de aşık. Gösterdiği farkındalık, içinde bulunduğu sorun her neyse, ondan kurtulmanın ilk adımıdır. Güçlü kalarak, kendini koruması, müzik tutkusunu yitirmek ve hevesini kırmak yerine savaşçı bir amazon olması ona daha çok yakışacaktır.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün