Türkiye´nin ilk flamingo festivali İzmir´de gerçekleşti!

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
21 Eylül 2023 Perşembe

Kuşların sonbahar göçüyle İzmir’i şenlendirdiği bu günlerde Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekten faydalı bir çalışmaya imza atarak Türkiye'de ilk kez İzmir’in Gediz Deltasında Flamingo Festivali düzenledi.

Renkleri, estetik görünümleri, hatta duruşlarıyla bile global arenada kadehlerden duvar kağıtlarına, tişörtlerden elbiselere dek birçok ürünü süsleyen flamingoların dünya nüfusunun yüzde 10’una Gediz Deltasının yaşam alanı sunduğunu biliyor muydunuz? Cevabınız hayırsa, bu bilgi dolu yolculukta bana eşlik edeceksiniz.

20. Türkiye Kuş Konferansı ile birlikte düzenlenen Flamingo Festivali, 15-17 Eylül tarihleri arasında tam üç gün sürdü. Slovenya, Kazakistan, Fransa, Bulgaristan ve Türkiye'nin çeşitli illerinden kuş gözlemcileri, bilim insanları, doğa koruma mücadelesi veren birçok çevre aktivisti etkinliklere katılarak; yaban hayatını koruma, sulak alanların restorasyonu gibi konuları tartışırken, ‘Tuz Gölü’ndeki flamingoları nasıl kurtarabiliriz?’ gibi sorulara da cevap aradı.

Daha önce çevreyi, doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak adına Doğa Derneği’yle birlikte birçok etkinliğe destek veren sevgili Nihat Özder sayesinde festivali İzmir’de gidip izleme fırsatı yakaladık. Beni tanıştırdığı Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç’ın dünyayı her canlı için eşit yaşanacak bir yer haline getirme arzusunu anlatırken barındırdığı tutkusuna hayran kalmamak mümkün değil. Kılıç, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden dostları Önder Cırık’a adadıkları 20. Türkiye Kuş Konferansı’nın açılış konuşmasını yaptığı sırada “Hepimiz kuşların büyülü dünyasıyla tanışıp bambaşka yollara evrildik. Kuş gözlemciliği dünyada çok köklü bir geçmişe sahip. İngiltere’de her yıl 1 milyon üzerinde insan gözlemcilik yapıyor. Biz neden hala kuşların yok oluşunu durduramıyoruz? Bu konferanslar ve festivalin hepimize yeni fırsatlar sunacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

HER 10 FLAMİNGODAN BİRİ GEDİZ DELTASI’NDA YAŞIYOR!

Gediz Deltasındaki turizm potansiyelini anlatan İzdoğa Turizm Müdürü Göker Yarkın Yaraşlı ise ekosisteme zarar vermeden yaptıkları tekne- otobüs turlarında, herkesin şehrin merkezinden bir anda sıyrılıp, teknenin içine zıplayan balıklarla birlikte Gediz Deltası’ndaki muhteşem flamingo doğasını izleme fırsatı yakalayabileceğini vurguladı. Yaraşlı “Bu sene otobüs turlarımıza 1251 kişi, tekne turlarına ise 4184 kişi katıldı” dedi. Festival boyunca ücretsiz olan turlarda tekne için o kadar rağbet vardı ki yer bulamadık. Normal şartlara günde 180 TL ile gezinizi gerçekleştirebilirsiniz, fakat maksimum 6 kişinin bineceği teknelerde 60 kişiden fazlası için tur yapılmıyor. Otobüs turunda da, flamingoların yumurtalarının kuluçkalarına dişi- erkek müşterek yattığı gibi çok tatlı bilgileri dinlerken, teleskopla yakından inceleme yapabilir ve dünyada her 10 flamingodan birinin yaşadığı Gediz Deltasında bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Flamingo ve turna kuşlarının danslarının Flamenko ve Semah gösterisiyle sergilendiği,

Agora Minör konserinin gerçekleştirildiği etkinlikler zincirinde ayrıca çok önemli bir konuya da dikkat çekildi.

UNESCO DÜNYA DOĞA MİRASI ADAYI!

Festivalin gerçekleştiği İzmir Gediz Deltası, barındırdığı farklı habitatlar sayesinde binlerce canlıya yaşam ortamı sunduğu için uluslararası öneme sahip nadir sulak alanlardan biri. Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için 2019 yılında gerekli başvurularda bulunuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği’nin birlikte takibini yürüttüğü konu, dileriz ki en kısa sürede sonuçlanır.

RUS EKİBİN TÜRKÇE KRİZİ PROJEYİ İPTAL ETTİ!

Geçtiğimiz günlerde BluTV’nin Rusya’yla ortak yapımı olan ‘Kusursuz’ dizisinin ikinci kez iptal edildiğini setler ve diziler konusunda haberleri en hızlı şekilde aktaran meslektaşımız gazeteci Birsen Altuntaş’ın kaleminden okumuştuk.

Oyuncuları arasında Tolga Sarıtaş, Melisa Şenolsun, Ali Gözüşirin, Onur Durmaz ve Ece Yüksel gibi sevilen isimlerin yer aldığı yapımı, Ender Mıhlar’ın yönetmesi ve Kerem Deren ile Çisil Hazal Tenim’in yazması planlanıyordu.

Türk- Rus ortak yapımı dizinin iptal sebebinin, Rus oyuncudan Türkçe konuşulmasının istenmesi ve oyuncunun sayısız kez yapılan tekrarlara rağmen başarılı olamaması üzerine, Rus yapım ekibi ve oyuncularla tartışma çıkması olduğu iddia edildi.

Rus yapımcıların, ‘Kusursuz’ projesine, dizide Rus oyuncuların yer alması şartıyla destek verdiği fakat Rus oyuncunun -karaktere girememesi sebebiyle- pes etmesi üzerine projeden tamamen vazgeçtiği ve Türkiye defterini bir süreliğine kapattığı konuşuluyor.

İki yıl önce bambaşka bir kadroyla yola çıkan ve yine rafa kaldırılan dizi, Tolga Sarıtaş ve Melisa Şenolsun hayranlarını ciddi anlamda heyecanlandırmıştı. İkiliyi tez zamanda hayranlarının yüreğine su serpecek yeni yapımlarda görmeyi umuyoruz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün