Şimdi dayanışma vakti!

Mois GABAY Köşe Yazısı
8 Şubat 2023 Çarşamba

18 Aralık 2022 akşam 22.00 suları. Grubumla Hatay Havalimanında İstanbul’a dönüş için bekliyoruz. Üst katta bilgisayarımla uğraşırken, cam ve çelik binada bir anda sarsıntı hissiyle ayaklandım. Ne olduğunu anlayıp kendimi bir kolonun altına attığımda 4.8 büyüklüğündeki deprem çoktan sona ermişti.

Pazartesi sabahına ülkece büyük bir acıyla ulaştık. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş’ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkım yaratmıştı. Aynı bölgede saatler sonra Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem daha yaşanmış, sizlere bu yazıyı kaleme aldığım esnada can kaybı 3.381'e yükselmişti. Her saat artan ölümlerle içimiz dağlanırken, saatler sonra enkazdan kurtarılmayı başarılan minik canlarla umut aramaktaydık.

Akşam saatlerinde yardım gönderen ülkeler içerisinde İsrail’den 150 asker, 30 doktor 100 hemsire sekiz uçak komple seyyar hastanenin Gaziantep Havaalanına indiği haberini umutla öğrendik. Nitekim, 1999 depreminde de epey yardımı olmuştu İsrail’in. Dileklerimiz yeni mucizelere şahitlik edebilmekti.

Bu esnada Kars’ta tur otobüsümüzü de hekimlerimizi Malatya’ya acilen taşıyabilmeleri için askeriyeye teslim ettik.

Adıyaman Isıas Otelinin depremle yıkılması üzerine enkaz altında kalan 43 rehber adayı ve rehber kardeşimizin kurtarılma çalışmalarını, meslek odalarının çalışmalarını izlerken, tüm toplum kurumlarımız, sinagoglarımız, toplum yönetimi de afet bölgelerine iletmek üzere nakdi ve eşya yardımlarını toplamaktaydı.

Bütün gün grubumu teselli etme çabalarında duygularımı gizlerken, bir yandan eşimin hazırladığımız koliyi Göktürk Şaar Aşamayim Sinagogu’na ilettiğini, akşam saatlerinde de Gaziantep Havalimanında İsrail askerlerinin yardımlarla ulaştığını gördüğümde gözyaşlarımı tutamadım.

Dün akşam Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Hulda’nın talimatıyla Tel Aviv Belediye Binası Türk halkına destek için Türk Bayrağı ile aydınlatıldı. Dost kötü günde belli olurdu…

Bugün canımız yansa da biliyorum,yaraları hep birlikte saracağız.

Yeniden buluşacağız canım Antakya’mın, Nemrut’un, Antep’in, Göbeklitepe’nin, Maraş’ın yollarında… Birlik olup,esnafımıza halkımıza can olacağız.

Elim depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifa dilerim.

Geçmiş olsun Türkiyem…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün