Baksı Müzesi´ni ziyaret ettiniz mi?

Mois GABAY Köşe Yazısı
25 Ocak 2023 Çarşamba

Baksı Müzesi’ni kurulduğu ilk günden ve birçok dostumdan duyduğumdan beri hayranlıkla izliyorum. Bayburt’un tepelerinden bütün Anadolu’ya umut yollayan, böyle gelmiş de böyle gider demeden fark yaratan, hayal eden Hüsamettin Koçan Hoca’nın rüyası. Bugün bu rüya çoktan gerçeğe dönüşmüş ve her geçen gün yeni hayallere umut veren bir müze…

Geçtiğimiz cuma günü uzun zamandır arzu ettiğim bir tanışmayı değerli dostum Sacred7 Travel Ortaklarından Şebnem Eser vesilesiyle gerçekleştirdik. Hüsamettin Koçan Hoca bizleri ayağının tozu ile Erenköy’deki ofisinde ağırladı. Bazı insanlar vardır ki, ilk kez tanışsanız da ortak yaşanmışlıklar, duygular, hassasiyetler sizi sanki uzun yıllardır tanışıyormuş gibi bir noktada yakalar. Hüsamettin Hoca ile ilk tanışmamızda da daha oturmadan bir süreyi ofisindeki dönem mobilyalarının, eserlerin üzerinden konuşarak geçirdik. Hoca derken keyif dolu ikramlar eşliğinde sohbete başlıyor. Her cümlesinde “Hocam bir dakika bunu not almam gerekiyor, işte tam da bizim toplum kurumları bu yönden tıkanmış durumda!” diyebileceğim satır araları yakalıyorum.

Hüsamettin Hoca müze bünyesinde yeni kurduğu komisyonları, görevlendirmeleri paylaşırken altın değerinde tespitlerde bulunuyor:

“Çağımızın insanı isimsiz kahramanlar istemiyor. Anonim rol almak istemiyor ve bu işi ben yaptım duygusunu yaşamak istiyor. Kendine yapabilme alanı açmak istiyor.”

Bu cümle sonrasında aklıma toplum kurumlarımızın gönüllü arayışı geliyor. Genç gönüllü sayısının nasıl arttırılabileceğini düşünüyorum. Gençlere gönüllü çalışmaların ileriki profesyonel yaşamda onlara artı değer katabileceklerini anlatabilmek için ne tür girişimlerde bulunulabilir?

Bu cümleden kısa bir süre sonra Hüsamettin Hoca yepyeni heyecan dolu projeleri paylaşıyor!

- Kadın için eğitim merkezi

- Baksı yaz akademisi

- Anadolu ödülleri

- Nehri sanatla yıkamak

Hepsi birbirinden heyecan verici bu projeler içinde özellikle ‘Nehri Sanatla Yıkamak’ ve ‘Yaz Akademisi’ elimde olsa mutlaka katılmak istediklerim. Bir yandan atıkları toplayıp, öte yandan bu atıklarla sanat yaratmak kadar dahiyane bir proje ancak Hüsamettin Hoca gibi beyinlerden çıkar diyorum.

Acaba hep akvaryum gibi ortamlarda, aynı yazlık mahallelerde büyüyen çocuklarımızı bu yaz bambaşka bir gerçekle tanışmaları için Baksı Yaz Akademisi’ne göndermeyi düşünür müydünüz?

Yaşama, insana, kendine saygı, sevgi ve inanç... Hüsamettin Koçan’ın hayatının kılavuzları olmuş, hepimize ortak ideal olabilecek değerler bütünü.

Hüsamettin Hocamız ile sohbetim bir gün evvel akşam okuduğum bir yazı nedeniyle bölünüyor. Tam da o esnada, sıkıntılı yüzümü gören hoca, yine gençlerimize küpe olması gereken sözleri sıralıyor:

Bu üç konu önemlidir hayatta:

- Vicdan

- Masumiyet

- Adanmışlık

Nitekim bu üç hususa dikkat edebilse insanoğlu, söyleyeceği ne çok özgürlük kabul ettiği laf kalabalıklarından imtina eder ve kendi yoluna bakar. Dünya sizce de daha yaşanılası bir yer olmaz mı?

Zihinsel valizim dolu, elimde hocanın verdiği değerli kitaplar, kataloglar atölyeden ayrılırken, hoca ile tekrardan bu kez Baksı Müzesi’nde buluşabilmek için gün sayıyorum!

Siz de bu hayatta fark yaratanlardan ilham almak isterseniz hadi gelin Baksı’de buluşalım!

Şalom’umuzla gurur duyuyoruz!

Kimileri kolay sanabilir, koskoca bir gazetenin genel yayın yönetmenliğine soyunmak öyle her baba yiğidin harcı değildir… Hiçbir şey yapmasanız 140’ı aşkın birbirinden farklı karakter yazarın egosunu yönetmeniz, aynı esnada profesyonel kadro ile uyum içinde çalışmanız ve bir de üstüne üstlük ‘azınlık’ gazetesi olmanın da ateşten gömleğinizi üstünüze giymeniz gerekir.

14 Ocak tarihinde yapılan seçimlerde değerli ağabeyim İvo Molinas şükür ki, üç yıllığına bu görevi bir kez daha gerçekleştirmeyi kabul etti. Adaylığı öncesinde Şalom’daki halihazırda gençleşme fikirlerinden, projelerden, hatta aday olmama dair arzusundan da bahsettik.

Eminim, eminiz ki bu gelecek dönemde de birimiz hepimiz için Şalomcu olmanın verdiği ruhla, nice tarihe geçecek haberleri, tarihi bu satırlarda sizlerle paylaşacağız.

Tüm Şalom yazarlarının tam güveniyle tekrardan seçilen İvo Molinas’ı yürekten kutluyorum.

Şalom’umuzla gurur duyuyorum!  

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün