Kanlı kürek…

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
30 Kasım 2022 Çarşamba

Geçen hafta Konya’daki bir hayvan barınağında meydana gelen vahşet ülkedeki tüm hayvan severleri, içinde insanlık olan herkesi derinden sarstı. Küreğiyle bir köpeğin kafasına vura vura öldüren zalimin görüntülerini seyredemedim, fotoğrafını dahi görmek kalbimi kanattı. İnsanı insanlığından utandıran o korkunç video, defalarca karşıma çıktı. Kalbim kaldırmadı, defalarca ekranı kaydırdım. Yazılacak çok şey var. Torbaların içine çöp gibi atılan kediler, aç ve susuz bırakılan köpekler, vahşice öldürülen köpekler… İnsan, dünya üzerindeki en kötü canlı. Konya’daki olaydan sonra bir kere daha emin oldum.

***

Yapılacak ve yazılacak çok şey var. Ancak ilk yapmamız gereken asla hayvan satın almamak. Eğer bir gün bir evcil hayvan sahiplenmeyi düşünürseniz lütfen satın almayın. Barınaklardan ve sokaklardan sahiplenin. Kedi ve köpeklerin safkan cinslerini satın almaya devam ettikçe, hayvanlar defalarca ve sıklıkla çiftleştirilmeye ve sınırsızca çoğalmaya devam edecek. Safkan diye çok sık çiftleştirilen ve doğum yaptırılan dişi kedi ve köpekleri düşünün. Çok sevdiğiniz bir cins varsa, barınaklar terkedilmiş cins köpeklerle dolu. Lütfen barınaklardan sahiplenin. 

Lütfen kedi ve köpekleri bakımı zor geliyor diye terk etmeyin. Size ve ev bakımına alışan bir canlıyı terk etmek, onu ölüme yollamakla eş değer. Hem duygusal olarak onları çok üzmüş, hem de kendi kendilerine bakabilme becerileri edinmelerini engellemiş olursunuz. Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız hayvan sahiplenmeyin. Benim geçmişte iki köpeğim olmuş olmasına rağmen, kendimi hazır hissetmediğim için henüz bir köpek sahiplenmedim. Evinize alıp ‘havlıyor’, ‘tüy döküyor’, ‘masaya çıkıyor’, ‘alerji yapıyor’ gibi bahanelerle terk etmek, onlara daha büyük zarar verir. Köpekler havlayabilir, kediler sehpalara, masalara, televizyon ünitelerine çıkabilir, tüy dökebilir. Sizin ve hanenizde yaşayan herkesin kedi ve köpek alerjisi olup olmadığı ise, sahiplenmeden önce saptanması gereken bir durum.

Hayatınız şu anda bir evcil hayvan sahiplenmeye el vermiyorsa da onlar için yapabileceğiniz çok şey var. Lütfen sokak hayvanlarına yardım edin, onlara mama ve su götürün. Her şeyden önemlisi kısırlaştırmalarına yardım edin veya kısırlaştırmak için çalışan gönüllülere maddi yardımda bulunun. Yardım eden organizasyonlara veya tanıdığınız hayvan severlere mama desteği, klinik desteği yollayabilir, onlara çok az olduğunu düşündüğünüz bir miktar parayla bile yardım edebilirsiniz. Bugün ufak ufak bağışlarla sokakta, barınaklarda, ormanlarda binlerce can besleniyor. 

***

Lütfen “birileri yardım eder” diye düşünmeyin. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, fiziksel veya vakit olarak yardım edecek durumunuz yoksa, lütfen yardım edene yardım edin. Konya çok uzak, köpek sayısı çok fazla, kedilerin üremesi çok hızlı gibi faktörler uçsuz bir okyanus gibi gözükse de, yardım edenlere yollanan her yardım işe yarıyor. Barınak sorunları için yapılması gereken çok şey var. 7/24 kamera sistemleri, gönüllü hayvan severler, düzenli veteriner kontrolleri, barınaklarda çalışan insanların psikolojik testlerden geçirilip gerçekten hayvan severlerin çalıştırılması gibi. Kalbimizi kanatan bu haftada, lütfen biz de yardım eden birilerinden olmak için ilk adımı atalım.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün