Bir milyon adım

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
16 Kasım 2022 Çarşamba

Sözcü Gazetesi’nde Taşkın Su’nun yaptığı habere göre İstiklal Caddesi’nde her gün 1 milyondan fazla kişi adım adıyor. 1 milyon dilimizin alıştığından çok daha büyük bir rakam. Benim gibi çocukluğunda Türk Lirası’nın üstünde milyon rakamını görmüş eski nesil, bazen bin lira yerine dili sürçüp eski alışkanlıkla bir milyon lira diyebiliyor. Hâlbuki 1 milyon, bazı ülkelerin toplam nüfusundan da büyük bir sayı; örneğin Lüksemburg’da 639.312 kişi, Karadağ’da 627.859 kişi, Kuzey Kıbrıs’ta toplam 382.230 kişi yaşıyor. İstiklal Caddesi’nde ise yerli ve yabancı ayırt etmeksizin toplam 1 milyon kişi ve üstü her gün adım atıyor. 

***

Keyifli bir pazar günü olması gereken 13 Kasım gününde öğleden sonra saat 16.13’te İstiklal Caddesi’nde bomba patlamasıyla birlikte altı kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Bir pazar günü hain bir terör saldırısı yüzünden İstiklal’de gezmeye gelmiş ikisi çocuk altı kişi yaşama veda etti. Bu yazıyı yazdığım günün sabahı Suriye asıllı bir şüpheli bombalı saldırıdan sorumlu olarak göz altına alındı. Üstünde dikkat çeker miktarda döviz, Türk Lirası ve altın bulundu. Bir terör örgütü tarafından eğitildiği ve ülkeye sızdırıldığı düşünülen bu teröristin insan hayatlarına biçtiği değer üstünde yakaladığı döviz, Türk Lirası ve altın miktarı kadar. Geriye ise gözü yaşı aileler ve insanlarda uzun bir süre devam edecek bir korku kalıyor. Bu hain terör saldırısı halkın ve turistlerin uğrak yeri olan İstiklal’i, çocukluğumuzun ikonik tramvay anısını, gençliklerinde o bölgede okula gidenlerin unutulmaz anılarını, ailece bir pazar gezmeye gelenlerin anılarını, ilk gençlik gezmelerini Taksim bölgesinde yapanların nostaljik anılarını da kana buladı.

***

Hayatımın hiçbir devresinde İstiklal Caddesi’ne çok sık gitmedim. Biraz klostrofobik bir insan olduğum için, aşırı derece yoğun bir kalabalığın hızlı adımlarla üstüme üstüme geldiğini hissettiğim caddeleri pek sevmem. Bununla birlikte ülkemizi ziyarete gelen tüm yabancı arkadaşlarımı önceden bilgilenip görmek istedikleri için İstiklal’e en az bir kere götürmüşümdür. O yüzden bu caddedeki anılarım, uzun yıllar evvel, sarhoş genç bir çocuğun tam önümde bir içki şişesi kırması dışında güzeldir. Şimdi ise bu caddenin keyfini benden çok daha iyi çıkarabilenler ve çok daha fazla zevk alan birçok kişi bu bombalı saldırı yüzünden uzun bir süre gidemeyecek. Korku, tüm terör örgütlerinin halklara verdiği en büyük ceza. Bu pazar akşamüstü bile insanlar evlerine çekilmeye başladı, maçlar iptal edildi, alışveriş merkezlerine bile gitmeye çekinildi. İstiklal Caddesi’nde yürüyen 1 milyon adım, gelen turist sayısı, ailesiyle gezintiye çıkmak isteyen kişilerin adımları azalacak, bir süre korkuyla herkes kabuğuna çekilecek. Biraz daha zamanı var ama kalabalık eşittir korku düşüncesini en yakın zamanda atabilmemiz dileğiyle…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün