Sanatta kısa kısa – Pera Müzesinde Yaakov Shabtai´nin kitabı tanıtıldı

1 Haziran akşamı, Pera Müzesinde, İsrail edebiyatının en ünlü yazarlarından Yaakov Shabtai´nin, İthaki Yayınlarından çıkan ´Bitmeyen Geçmiş´ (Past Continuous) adlı kitabı tanıtıldı.

Tuna SAYLAĞ Köşe Yazısı
7 Haziran 2022 Salı

1976 yılında vefat eden eden Shabtai, bu kitabı 45 yıl önce yazmış. İsrail’in İstanbul Konsolosluğu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, babasıyla ilgili ‘My Father, Yaakov Shabtai’ belgeselini çeken yönetmen kızı Noa Shabtai, Başkonsolos Ehud Moshe Eitam ve Kültür Ataşesi Elazar Zinvel hazır bulundu. Oldukça duygusal bir film olan belgeselin gösteriminden sonra Noa Shabtai ile kitabın çevirmeni Süreyya Çalıkoğlu söyleşti. Kitap, geçmiş ile gelecek arasında sıkışmış bir neslin öyküsünü anlatmakta...

İçerideki Manzara

Evliyagil Dolapdere, Ümmühan Yörük’ün ‘İçerideki Manzara’ isimli üçüncü kişisel sergisini 4 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında ağırlıyor. Yörük’ün son yıllarda kumaş, elyaf gibi malzemeler kullanarak dikiş ve boyama teknikleriyle ürettiği üç boyutlu yapıtlar, heykeller ve yerleştirmelerin odağında bir araya getiren sergisi, sanatçının kendi hafızasına açtığı deliklerden görülen manzaraları izleyicinin deneyimine sunuyor. Sergi, perşembeden pazara 11.00-17.00 saatleri arasında Evliyagil Dolapdere’de ziyaret edilebilir.

‘İtaatsiz Kökler’ ve ‘Ölmez Ağacı Direniyor’ sergisi Loft Art’ta

Akfen Holding’in sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirmiş olduğu; LOFT ART, ‘İtaatsiz Kökler / Ölmez Ağacı Direniyor’ başlıklı üçüncü sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Türk sanat tarihinde önemli yeri olan Muzaffer Akyol ve birçok disiplinde üretimler ortaya koyan sanatçı Gaye Su Akyol’un eserlerinin yer aldığı sergi, LOFT ART’ın her yıl düzenleyeceği P R E S T İ J serisinin de ilk ayağı. Sergi, 24 Temmuz’a kadar izlenebilir.

Elektropop’un ünlü yıldızı Vendredi Sur Mer Zorlu PSM’de

Vendredi Sur Mer, muhteşem sesi ve çok sevilen şarkılarıyla 17 Haziran akşamıPSM Loves Summer’ kapsamında Zorlu %100 Studio’da sevenleriyle buluşacak. Asıl adı Charline Mignot olan ve insanları yolculuğa, şiire ve hayale davet eden bir ismi olmasını istediği için 26 yaşından itibaren Vendredi Sur Mer ismini benimseyen sanatçı, son albümü ‘Métamorphose’ ile 2022 yılında da dinleyicilerine müzikal yeteneğini  kanıtladı.  

Macar piyano dehası János Balázs AKM’de

Macaristan’ın en başarılı piyano sanatçıları arasında gösterilen János Balázs, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde ilk kez Türk müzikseverlerle buluşacak. Sanatçı, klasik müziği 21. yüzyıla ustalıkla taşıyan üstün piyano tekniği ve başarılı sahne performanslarıyla tanınıyor. Balázs bu konserini, yurttaşı ünlü besteci Liszt’in İstanbul’u ziyaretinin 175. yılında ustasına adıyor. 8 Haziran’da gerçekleşecek olan konser, aynı zamanda Macar piyanist György Cziffra'nın doğumunun 100. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen ‘Cziffra100’ etkinlik serisinin de bir parçası.

Ölüm varken daha ciddi ne olabilir?

Sanatçı Olgun Kaşıkçı, Kenan Bahadır Derre’nin küratörlüğündeki ‘Ölüm Varken Daha Ciddi Ne Olabilir?’ isimli sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. Kaşıkçı’nın çağdaş insanın ölüm karşısındaki tutumunu betimlediği sergi, 30 Haziran’a kadar Trump Art Gallery’de gezilebilir. Çizimlerinde daha çok eski B filmi, Gotik ve 50’li ve 60’lı yılları yansıtan temaları kullanmayı seven Kaşıkcı, “Her devirde insanlar ölümün anlamını düşünmüş, onunla ilgili değişik davranışlar geliştirmişlerdir. Bu davranışlar ve ölüm korkusu bu eserlerin ana fikrini oluşturdu” diyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün