Derbilerde yaşanan bazı ilginç olaylar

Vedat LEVENT Köşe Yazısı
13 Nisan 2022 Çarşamba

Bu hafta derbi haftasıydı. Derbi haftalarında herkes genelde hafta başından hazırlıklara başlar. O gün totemler yapılır, formalar ortaya çıkarılır, maç öncesi programlar yapılır… Hatta düğün tarihini değiştirenleri bile duyduğumu itiraf etmem gerekir.

Derbi bittiği zaman yankıları uzun süre devam eder. Oynanan oyunun iyi ya da kötü olmasından çok genelde oyuncuların, hakemlerin ve taraftarların performansları konuşulur.

Bazen de çok ilginç, akıllara kazınan ve yıllarca konuşulan olaylar yaşanır. Bu olayların bazılarını hatırlayalım:

2 Şubat 2003 günü Şükrü Saraçoğlu Stadında Fenerbahçe-Beşiktaş maçı oynanacaktır. O hafta Fenerbahçeli ‘hacker’lar Beşiktaş’ın web sayfasını ‘hack’ler. Bunun intikamını alacaklarını söyleyen Beşiktaşlı ‘Kartalizma’ grubu maç öncesi Fenerbahçe taraftarlarına, Ortega’nın çok büyük bir dünya yıldızı olduğunu ve renk fark etmeksizin onu çok sevdiklerini söylerler. Onun için bir pankart hazırladıklarını ve bu pankartı Fenerbahçe taraftarının açmasının daha doğru olacağını iletirler. Pankartın üzerinde Türkçe ‘Cesur Yürek Ortega’ yazmaktadır. Altında ise İspanyolca ‘Cabarde Gallina Ortega’ ibaresi vardır. İbarenin Türkçe anlamı ise aslında ‘Korkak Tavuk Ortega’dır. Bir taktik dehası olarak adlandırılabilecek bu olay Türk tribün tarihine geçti. Nitekim fotoğraf ertesi hafta bütün basında yer almış hatta Arjantin’de bile konuşulmuştu.

Fenerbahçe ile Galatasaray’ın 23 Şubat 1934 tarihinde yaptıkları İstanbul Ligi maçı futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle yarıda kalır. Taksim Stadında yapılan maçın 60. dakikasında Galatasaraylı Kadri Dağ'ın, Fenerbahçeli M. Reşat Nayir'e attığı tekme ve Kadri'nin üzerine doğru koşan Fenerbahçeli Fikret Arıcan'ın, Galatasaraylı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarına atılmasıyla saha bir anda karışır. İki takım oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca, olaylar büyür. Yarıda kalan maçın ardından toplanan ‘Mıntıka Futbol Heyeti’, Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verir ve Fenerbahçe’den dokuz, Galatasaray’dan sekiz futbolcu olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süreli cezalandırır. Bu cezalardan en kârlı çıkan takım tabi ki Beşiktaş olur. Nitekim siyah beyazlılar sezonu rakiplerinin önünde şampiyon tamamlar.

2010-2011 sezonundaki Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde unutulmayan bir olay yaşanır. Diego Lugano’nun kafasına rakı şişesi atılır. Bu olaydan iki yıl sonra oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde de misilleme yaparcasına sahaya bu defa Fenerbahçeli taraftarlar tarafından viski şişesi atılmıştı.

2004-2005 sezonunda oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde her şey normal başlamıştı. Ta ki Beşiktaş kalecisi Cordoba kırmızı kart görene kadar. Beşiktaş'ın oyuncu değişiklik hakkı kalmamıştı ve kaleye futbolculardan birinin geçmesi gerekir. Pancu, tarihe geçeceğini bilmeden hazırlanır ve kaleye geçer. Kalede adeta devleşen Pancu, birçok gol pozisyonunu engeller ve Beşiktaş o gün sahadan 4-3'lük galibiyetle ayrılır.

1996 yılında Türkiye Kupası rövanş maçında Fenerbahçe ve Galatasaray kupanın kazananını belirlemek için sahaya çıkar ve Galatasaray deplasmanda kupayı kazanır. Dönemin Galatasaray Teknik Direktörü Graeme Souness, maç sonunda yıllarca konuşulacak o hamleyi yapar ve taraftarın kendisine verdiği büyük Galatasaray bayrağını Fenerbahçe stadının ortasına diker. Souness’in bu hareketini Fenerbahçeliler asla unutmaz. 2001-2002 yılında oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçında da benzer bir olay yaşanır. Fenerbahçe taraftarının renkli yüzü Rambo Okan, söylentilere göre bir gece öncesinden Ali Sami Yen Stadına girer ve maç saatini bekler. Maç saati geldiğinde ise elinde bir bıçakla sahaya dalıp, Fenerbahçe bayrağını sahanın ortasına diker.

2015-2016 sezonunun 22. haftasında, 21 Şubat 2016 tarihinde Türk Telekom Stadında oynanan Galatasaray-Trabzonspor müsabakasının 86. dakikasında dünya futbol tarihine giren bir olay yaşanır. Maçın hakemi Deniz Ateş Bitnel, bordo- mavili futbolcu Luis Cavanda’ya sebebiyet verdiği penaltının ardından kırmızı kart gösterir. Karara büyük tepki gösteren Trabzonsporlu futbolcular hakeme itirazlara başlarlar.  Bu sırada Trabzonlu oyuncu Salih Dursun, Bitnel’in Cavanda’ya çıkardığı kartı elinde alarak hakeme gösterir. Salih Dursun da bu hareketi sonrası kırmızı kart görür. Trabzonspor dünya gündemine giren bu karşılaşmayı yedi kişi tamamlar.

Derbiler tarihtir.

Derbiler unutulmaz.

Nice derbilere…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün