2 Mart Dünya Muzlu Pasta Günü…

Sami AJİ Köşe Yazısı
2 Mart 2022 Çarşamba

16 Şubat tarihli yazımda sizi rahatlatmak maksadıyla samimi düşüncemi açıkça söyleyip, savaş çıkmaz diyerek sizi yanıltmış oldum.

Bu sefer suya sabuna dokunmayan bir konuya değinmeyi daha emniyetli buldum!

Zaten o tarihten beri Ukrayna konusunda yazılmayan makaleler, görüşler, sergilenmeyen resimler, gösterilmeyen filmler kalmadı.

Bu arada COVID de unutuldu…

Ne yapayım diye düşünmeye başladım. Sonunda çare olarak ve sevgili Metin Delevi’nin ihtisas sahasına tecavüz ederek okuyucularımın mutlaka haberdar olmaları gereken 2 Mart 2022 tarihinin önemini hatırlatmak istedim…

Önce muzlu pastadan başlıyayım. Ha o pasta, ha bu pasta ne farkı var deyip geçmeyin.

Muzlu pasta, ABD arşivlerinde 19. asırdan beri yer almakta. Altını çizdikleri ilk husus muzun bir potasyum deposu olduğu.

1950 yılından itibaren ABD askerleri arasında muzlu pasta birinci sırayı kapmış ve bir daha da bırakmamış. Seneler geçtikçe önce tüm Amerika’da 2 Mart Muzlu Pasta Günü kabul edilmiş daha sonra nerdeyse tüm dünya bu günü benimsemiş. (Ülkemizde, lezzetli muz Alanya’da yetişirken böyle bir günün bizde de benimsenmesinin şart olduğunu düşünmekteyim.)

Niye 2 Mart, diye sorabilirsiniz. Tesadüf değil. Zira 2 Mart ABD’de önemli başka bir gün daha kutlanır. Ülkenin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına tüm ülkede herkesin kitap okuması istenir.

Ciddiyetle de uygulanır. O kadar ki o gün tüm okullar kapatılır. Küçüklü büyüklü tüm Amerikalılar, nerede olurlarsa olsunlar, kitap okumaya yönlendirilir. Düşünün ki eğer 2 Mart bir hafta sonuna rastlıyorsa o zaman kutlama en yakın işgününe alınır ve o gün tatil sayılıp okullar kapatılır. (Teşviki görüyor musunuz?)

Henüz okuma yaşına gelmeyen çocuklar da unutulmamış. Bir nevi ‘mahalle baskısı’ kurularak ailenin, çocuklarına masallar okuması önerilmiş…

Eh! Böylesine sıkı bir kültürel faaliyet esnasında herkesin canı bir şeyler atıştırmak ister. Ve muzlu pasta bu safhada devreye giriyormuş.  

Kitap deyince, 2 Mart Yahudi Kitapları Okuma Haftasına da denk geliyormuş… Bunu biliyor muydunuz? (Bu cümle de Sevgili Metin’den iktibas edilmiştir.)

Bu festivale 1952’de başlanmış yani bu sene 70. yılındaymışız.

Bu hafta bilhassa Londra’da kutlanır. Yahudi kültürü, edebiyatı ve fikriyatı konusunda çeşitli yayınlar yapılır, konferanslar tertiplenir. Bu etkinliklerin bir kısmı sanal ortamda yapılır. Hatta ‘hybrid’ sunumlar da yapılıyormuş…

Eh bu kadar çalışma, okuma ve bilhassa dinleyicilere bir şeyler ikram etmek lazım değil mi? Merak etmeyin bunun da çaresi bulundu.2 Mart aynı zamanda “National Brown Cream Pie Cake Day” (kısaca kahve renkli kremalı pasta) günü imiş. (National Ice Cream Pie Cake ile karıştırmayın… Onun günü başka).

Bundan daha ilginç bir ikram düşünebiliyor musunuz?

Bu sene 2 Mart’ta eski eşyalar günü (Old Stuff Day) kutlanacakmış… Bu konuda da çeşitli etkinlikler var… Bazıları eski eşyaları ortaya çıkarıp, onları elden geçirmek, tamir etmek ve onlarla geçirmiş olduğumuz günleri hatırlamak çok müspet psikolojik bir ruh haleti yaratıyormuş.

Bu meyanda bazı hanımlar annelerinin veya büyükannelerinin eskiden yaptıkları yemekleri veya tatlıları hatırlamaya çalışıp onları pişirmeye çalışıyorlarmış… Bir kısım insanlar ise o gün, eski bazı davranışlarını terk edip yeni bir tutum takınmaya çalışıyormuş.

Tahmin edeceğiniz gibi bu günün en yaygın faaliyeti, eski eşyaları bir daha gözden geçirip istemediğimiz ve kullanmayacağımız eskilerden kurtulmak. Ya atacaksınız ya da satacaksınız. İşte bu günlerde çeşitli yerlerde, amatör bit pazarları kurulur. Çok ilginç alışverişlere şahit olabilirsiniz.

Son olarak halkımız arasında kullanılan bir atasözünü hatırlayalım. “Mart kapıdan baktırır. Kazma kürek aratır.” Ve adeta bu sözden ilham alarak Thomas Edward Knibb diye biri 2003 yılında mart ayını dünya şemsiye ayı diye ilan edivermiş. Eh millet zaten bayram bekliyor hemen de benimsemişler.

Yalnız bu ay zarfında sık sık şemsiye yalnız yağmur için kullanılmaz. Aşırı güneşe karşı da kullanılır…

Mart ayı içinde bazı dini bayramlar da var, anma günleri var, milli bayramlar var, özel günler var. Bu yüzden evden çıkmadan lütfen Google’a bakıp ne güne uyandığınızı bilin ve ona göre hareket edin… Gaf yapmamak için bu kontrol şart… 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün